Dobrovoljno vatrogasno društvo Sveti Ivan Zelina, najstarije vatrogasno društvo u Zagrebačkoj županiji, proslavilo je prigodnom svečanošću 140 godina od svoga osnutka.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, naglasivši da je na vatrogasce izuzetno ponosan, rekao je da su oni uvijek spremni i nikada za svoj rad ne pitaju „a tko će to platiti?“. Župan je vatrogascima uručio i ključeve vatrogasne cisterne, u čiju je nabavu i nadogradnju ukupno uloženo 392.000 kuna. Daljnju podršku vatrogascima je obećao i gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec.

„Društvo je pomagalo, i pomaže svima kojima je pomoć potrebna – i na materijalnom i na duhovnom planu. Kroz svoju povijest bilo je pokretač osnutka i raznih drugih udruga, a danas djeluje u svim sferama društva. Osim osnovne zadaće, protupožarne djelatnosti, neumorno radi na promicanju vatrogastva među mladima i usavršavanju vatrogasnoga kadra, a razni pehari i priznanja govore i o natjecateljskom dijelu“, podnoseći izvješće o radu, rekao je tajnik DVD-a Sveti Ivan Zelina Janko Houška, dodavši da društvo nastavlja ideju ljudskosti i solidarnosti i nesebične pomoći bližnjemu.

Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH, rekavši da onaj tko ima bogatu povijest ima i svijetlu budućnost, naglasio je da su vatrogasci, uz vojsku i policiju, najorganiziranija snaga u Republici Hrvatskoj. Krasi ih, dodao je, poštenje i dobrota i navek su veseli.

Stjepan Ptiček, zamjenik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice, ujedno predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, naglasio je da se DVD Sveti Ivan Zelina ubraja među deset najboljih vatrogasnih društava u Republici Hrvatskoj. Također, govorio je i o podršci koju vatrogascima pruža Županija, rekavši da „od župana još nitko nije otišao praznih ruku“.

Čestitke slavljenicima uputili su brojni uzvanici, među njima i predstavnici bratskih društava – Freindorfa iz Republike Austrije i Gojaneca iz Varaždinske županije.