Stožer zaštite i spašavanja održao je svoju 6. sjednicu na kojoj su podnijeta izvješća operativnih snaga o dosadašnjoj pomoći ugroženim područjima u Slavoniji i daljnjim aktivnostima. Sjednici stožera prisustvovao je župan Stjepan Kožić.

Na samom početku sjednice, načelnik Stožera Rudolf Vujević pohvalio je rad svih županijskih službi koje su se aktivno uključile u pružanje pomoći ugroženim područjima u Slavoniji.

Anđelko Končurat iz Društva Crvenog križa Zagrebačke županije rekao je kako su se sva gradska društva Crvenog križa aktivno uključila u prikupljanje pomoći, a do sada je prikupljeno ukupno 239 tona humanitarne pomoći. Izvijestio je ostale članove Stožera kako je na području Zagrebačke županije evidentirano 29 obitelji koje žele primiti evakuirano stanovništvo s poplavljenog područja, a 6 obitelji već je pružilo privremeni smještaj evakuiranim obiteljima. Prenio je i apel Crvenog križa kako više nije potrebno skupljati odjeću i obuću, već dječje potrepštine, hranu, pelene, vlažne maramice i sl. kao i hranu za životinje.

Josip Novosel iz Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije izvijestio je kako su se vatrogasci aktivno uključili u prikupljanje pomoći po vatrogasnim domovima, a mnogi se dobrovoljno javljaju za odlazak u Slavoniju. Trenutno je u Županji 15 vatrogasaca s područja Zagrebačke županije, a poslana je i nužna oprema od pumpi do vozila. Također, Zagrebačka županija, za potrebe sanacije u Požeško-slavonskoj županiji, poslala je tri isušivača.

Na sjednici je rečeno kako su i ostale službe spremne za slanje svojih timova na teren, ovisno o potrebama ugroženih područja.

„Zahvaljujem se svima koji su se uključili u organiziranje i prikupljanje pomoći. Cijela Hrvatska pokazala je veliko srce i spremnost da pomogne kad je najpotrebnije“ – rekao je župan Kožić te nadodao kako je Županija odmah reagirala te zajedno sa svojim ustanovama i institucijama donirala ukupno 275.000 kuna poplavljenim područjima u Slavoniji.

Što se pak tiče redovnog rada Stožera, donijeta je odluka o odgodi vježbe zaštite i spašavanja Zagrebačke županije za rujan ove godine s obzirom na nastalu izvanrednu situaciju.