Naselje Lonjica proslavilo je 400-tu obljetnicu naseljavanja. Nakon što su Osmanlije protjerane s prostora vrbovečkog i rakovečkog vlastelinasta počela je 1618. nova kolonizacija ovoga prostora, a jedno od naselja koje se tada spominje je i Lonjica. Danas ovo naselje, prema popisu iz 2011., ima 1019 stanovnika.

„Aktivni smo i složni, imamo jako puno udruga i radimo na tome da se u selu uvijek nešto događa. Promoviramo Lonjicu na svakoj razini, sudjelujemo na brojnim manifestacijama i jedni drugima pomažemo kako bi se naše selo pokazalo u najboljem svjetlu“, ispričala je Štefica Fintić, predsjednica MO Lonjica.

U sklopu proslave 400-te obljetnice ovoga naselja održana je, uz ostalo, vatrogasna vježba, otkrivena je spomen ploča hrvatskim braniteljima, otvorena je etno izložba u prostoru škole, tiskana je prigodna brošura „Lonjica 1618.-2018.“, a sve je završilo zajedničkim druženjem mještana, s kojima je bio i župan Stjepan Kožić.

„Kada u nekoj sredini vlada zajedništvo iz toga se rodi puno dobrih stvari. I sam vanjski izgled vašega mjesta govori da se u njemu provodi niz aktivnosti“, rekao je župan dodavši da Županija pripomaže razvoju komunalne infrastrukture u svim sredinama, pa tako i na području grada Vrbovca.

„Jedan od značajnijih projekata, na kojemu radim desetak godina, je Regionalni vodoopskrbni sustav, vrijedan 883 milijuna kuna. Radovi kreću uskoro, a on će i vama u Lonjici omogućiti priključak na javnu vodoopskrbnu mrežu. To je i gospodarski projekt koji će zaposliti veliki broj malih poduzetnika i obrtnika, a koji će, kada bude završen, značajno promijeniti istočni dio županije“, rekao je župan.

Gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj rekao je da je u Lonjici u zadnjih godinu dana napravljeno „puno sitnih stvari“, a da one krupne, poput vodovoda, u selo dolaze zaslugom Županije. Pozvao je mlade da se ne srame svoga govora i domaće riječi jer to pokazuje da su „svoji na svome“.