S namjerom obilaska svih gradova županije – dosad je postavljena u njih pet, izložba fotografija „Ptice savršenstvo ljepote”, autora Macieja Szymańskog, veleposlanika Republike Poljske u Republici Hrvatskoj, otvorena je i u Zaprešiću – u Duhovno obrazovnom centru „Marijin dvor – Lužnica”.

 

Zahvalivši veleposlaniku Szymańskom na svemu što čini za Hrvatsku, izložbu je otvorio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, naglasivši da prijateljstvo s Poljskom još više treba učvrstiti i nizom drugih projekata.

 

„Ptica nije partner s kojim možete surađivati. Fotografirati je možete tek kada je neoprezna, a fotograf jako strpljiv“, pojasnio je veleposlanik Szymański, dodavši da ljudi, opsjednuti svakodnevnim problemima i žurbom, sve manje vide ljepotu prirode i ptica.

 

Martina Glasnović, ravnateljica JU „Zeleni prsten”, rekla je da je ciklus izložbi „Ptice savršenstvo ljepote” postao mjestom susreta i novih prijateljstava. „Njime nam je ‘pružena ruka’ jedne velike, prijateljske zemlje – Poljske. Izloženim fotografijama uranjamo u svijet oko nas kojega sve manje primjećujemo, u svijet u kojemu se čuju samo tišina i zvuk prirode“, rekla je ravnateljica Glasnović.

 

U organizaciji Javne ustanove „Zeleni prsten” izloženo je osamdesetak fotografija, snimljenih zadnjih desetak godina koliko se poljski veleposlanik bavi fotografiranjem ptica.