Svečanom sjednicom Gradskoga vijeća proslavljen je Dan Vrbovca. Gradonačelnik Denis Kralj, koji tu dužnost obnaša godinu dana, u uvodu je rekao da je u proteklome vremenu napravljeno puno malih stvari, jer za veće treba više vremena.

„Kao i kod gradnje kuće, prva se godina potroši na projektiranje, ishođenje dozvola, a tek kada se počne raditi vidi se što je sve napravljeno“, rekao je Kralj, dodavši da su i male stvari omogućile Vrbovčanima bolji život.

„Dobili smo logopeda u vrtiću, izglasali smo tri urbanistička plana uređenje, refinancirali smo kredit… Bolji život je i povratak djece u Nerezine i čišćenje zapuštenih površina“, pobrojao je Kralj. Rekao je da će četverogodišnji mandat gradske vlasti obilježiti dva velika projekta – gradnja novoga dječjeg vrtića i kupnja zemljišta u gospodarskoj zoni.

„Najvažnije je da u gospodarskoj zoni imamo ‘svoju’ zemlju koju možemo nuditi investitorima. Za njih smo već uveli i stimulativne mjere – oslobađamo ih komunalnog doprinosa i komunalne naknade. Drugi veliki projekt, gradnju dječjeg vrtića namjeravamo prijaviti na Mjeru 7.4.1. Programa ruralnog razvoja RH. Podržavamo gradnju sto novih vrtića, no za nas je bio šok kada je prije par dana objavljen natječaj koji ne omogućava da jedan vrtić zajedno gradi više jedinica lokalne samouprave (Vrbovec i Preseka; op.a.), a što nam je prije dva i pol mjeseca bilo najavljeno. U vrijeme kada su svima puna usta demografije zajedno se mogu graditi samo vatrogasna spremišta, ali ne i vrtići?! Važna je zaštita od požara, ali dječji vrtići su ovoga trenutka važniji“, ustvrdio je Kralj.

Dejan Jaić, predsjednik Gradskoga vijeća, rekao je da vijećnici mogu biti obojani različitim političkim bojama i ne složiti se oko niz stvari, ali da do konsenzusa, kada je u pitanju razvoj grada, moraju doći.

Prisutnima se, uz ostale, obratio i župan Stjepan Kožić, rekavši da je za svaku jedinicu lokalne i regionalne samouprave bitna politička stabilnost kako bi se projekti i programi mogli realizirati.

Osim o Regionalnome vodoopskrbnom sustavu „Zagreb-istok“, projektu vrijednom preko 880 milijuna kuna, koji je pokrenut zaslugom Županije i čija realizacija uskoro počinje, župan je govorio i o drugim ulaganjima Županije na području Vrbovca.

„Uskoro kreće energetska obnova ispostave Doma zdravlja, vrijedna 2,1 milijun kuna. Pola iznosa su europska sredstva, a drugu polovicu osigurava Županija. Izradili smo i projekt energetske obnove Srednje škole, vrijedan 9,3 milijuna kuna. Za njega očekujemo 50 posto bespovratnih sredstava“, rekao je župan, podsjetivši da je Županijska uprava za ceste uložila lani u obnovu županijskih i lokalnih cesta na području Vrbovca preko 3,5 milijuna kuna.

Na sjednici su uručena i javna priznanja. Nagradu za životno djelo primili su Mirjana Margetić i Ivan Vragotuk.