Vrbovec je proslavio Dan grada. Za svečane sjednice Gradskoga vijeća, gradonačelnik Vladimir Bregović govorio je o ostvarenim projektima u proteklih godinu dana, te onima koji ulaze u fazu realizacije.

„Funkcioniranje gradske vlasti u Vrbovcu je specifično. Nemamo koalicije, a to se pokazuje dobrim. Bavimo se, ne političkim prepucavanjima, nego programima. Mislim da se iz toga, za budućnost, može puno naučiti“ rekao je Bregović, ustvrdivši da je ovogodišnji proračun Grada – rekordan! „Rebalansom smo ga povećali za 3,7 milijuna i sada on iznosi 50,7 milijuna kuna“ dodao je.

Uvodno je predsjednik Gradskoga vijeća Josip Jambrač rekao da lokalnoj samoupravi treba dati više sredstava za kreiranje programa.  „Sadašnja pozicija lokalne samouprave, s obzirom na njezina samo dva posto udjela u javnim rashodima, ukazuje na visoku razinu centralizirane države. Gradovi i općine sve više postaju ovisnici o milosti središnje države“ rekao je Jambrač, dodavši da je za razvoj lokalne sredine po mjeri čovjeka nužna decentralizacija sredstava. Rekao je također da lokalna zajednica može učiniti onoliko koliko su ljudi spremni na suradnju i kreiranje promjena prema uspjehu. „Stoga u Vrbovcu ne okupljamo ljude po bojama, već okupljamo najbolje“ istaknuo je.

Sjednici su, uz ostale, prisustvovali župan Stjepan Kožić, njegov zamjenik Damir Tomljenović i predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković.

Bošnjaković je kazao da je Vrbovec primjer dobroga. „Kada bi oni koji rogobore protiv općina, gradova i županija vidjeli što se u njima sve radi sigurno bi vidjeli i opravdane razloge njihova postojanja. U županiji se, u svim sredinama, nešto događa. Uspješni gradovi i općine čine i našu županiju stabilnom i jakom. A mi to, po svim pokazateljima gospodarskoga razvoja, i jesmo“ rekao je predsjednik Skupštine.

Župan je govorio o podršci Županije gradovima i općinama i zajedničkim projektima koji se na njihovom području realiziraju, poput širokopojasnog interneta, rekonstrukcije javne rasvjete i posebno vodoopskrbe istoka županije. Naglasio je i višegodišnja, značajna ulaganja u školstvo. „Izuzetno veliki iznos ulažemo u gradnju škola i dvorana. Na početku iduće školske godine otvorit ćemo novu školu u Klinča Selima te sportske dvorane u Mariji Gorici i Samoboru, a do kraja ove kalendarske godine trebala bi završiti i dogradnja škole u Bedenici. Započet ćemo i s gradnjom nove škole u Bistri i dvorane u Posavskim Bregima – pobrojao je župan.

Za svečanosti su uručena i javna priznanja Grada. Nagradu za životno djelo primila je Nada Kušić.