Dan općine proslavio je Farkaševac. Općinski načelnik Dražen Draganić naglasio je da se u rješavanju važnih projekata za sigurnost i opstojnost općine došlo daleko, ali da još puno toga treba učiniti.

„Smatram da postojanje malih općina ima težinu i značaj za razvoj društva u cjelini, pa samim time i opravdanost malih općina ima smisla“, rekao je Draganić. Govoreći o aktivnostima tijekom protekle godine dana, rekao je da je prioritetna zadaća bila održavanje postojeće komunalne infrastrukture te sanacija i adaptacija objekata u vlasništvu općine, a jedan od zahtjevnijih poslova, koji još traje, jest i legalizacija društvenih i vatrogasnih domova.

„U adaptaciji društvenih domova napravili smo i više od očekivanog. Uređeni su domovi u Ivančanima, Donjem Markovcu, Kabalu i Žabnici, a u tijeku je provođenje natječaja za adaptaciju domova u Donjem Bolču, Brezinama, Farkaševcu, Majuru, Mačkima, kao i adaptacija dijela općinske zgrade. U ovim se domovima pokreće i odvija društveni život naših sela“, rekao je Draganić. Istaknuo je i gradnju Podravskog ipsilona, kojim će Farkaševac prometno biti bolje povezan sa sjedištem županije, odnosno gradom Zagrebom, što će otvoriti nove razvojne mogućnosti ovoga kraja.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik susjednoga Vrbovca Vladimir Bregović, rekavši uz ostalo da su male općine nužnost, te da je u Hrvatskoj problem fiskalna raspodjela sredstava. „Regionalni razvoj je nužan tamo gdje ljudi žive, o njemu se treba odlučivati u malim općinama i gradovima, a ne na Markovom trgu“, rekao je Bregović.

Svečanosti je prisustvovao i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić koji je podsjetio da Županija, iz godine u godinu, pomaže ostvarenju niza projekata kako bi stanovnicima Farkaševca bilo lakše živjeti. Naglasio je i projekte koji se tek trebaju realizirati, poput vodoopskrbe istoka županije, širokopojasnog interneta, te skoro kreditno zaduženje Županijske uprave za ceste kako bi se sanirale najugroženije prometnice. „Računajte na nas! U okviru mogućih izvora sredstava i dalje ćemo biti uz vas“, zaključio je župan.