U Samoboru je upriličen Dan učeničkih zadruga Zagrebačke županije. Ruku djela malih zadrugara, iz 20 zadruga s prostora Županije te gostiju iz Vojvodine, bila su izložena u samoborskom Pučkom otvorenom učilištu.

„Zadrugari su posebni ljudi, oni stiču vještine koje se pomalo zaboravljaju, čak i zanemaruju, vještine za koje u redovitoj nastavi ima sve manje vremena. Zadrugarstvo je nešto gdje se svako dijete može izgraditi kao osoba, kao budući poduzetnik ili stručnjak u određenom segmentu“, komentirala je Darinka Balen, tajnica Podružnice učeničkih zadruga Zagrebačke županije, dodavši kako je Dan učeničkih zadruga prigoda da djeca svoje radove približe građanima, ponešto prodaju, steknu nova prijateljstva i da se prije svega druže.

Dan učeničkih zadruga, simbolično, otvorio je župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić rekavši da se djeca uključena u aktivnosti zadruga uče odgovornom ponašanju i pristupu radu, zajedništvu, inovativnosti i poduzetništvu. „Sve to im kroz kasniji život može koristiti. Zato ih i podržavamo“, rekao je župan Kožić.

Posebni gosti bili su zadrugari Osnovne škole „Matija Gubec“ iz Tavankuta koji se prvenstveno bave izradom predmeta od slame. „Našu školu pohađa 350 učenika, a trećina njih uključena je u rad zadruge. Osim slika i suvenira od slame, po čemu smo poznati, radimo i ostale predmete baš kao i vaše zadruge. Suradnja s njima počela je prije par godina kada su predstavnici Zagrebačke županije boravili u Subotici. Lani su nas posjetili i zadrugari vaših škola“, ispričala je Stanislava Stantić Prćić, ravnateljica OŠ „Matija Gubec“.