IKEA uskoro dolazi u Rugvicu – nakon što je krajem prosinca prošle godine podnijela zahtjev za izdavanjem građevinske dozvole, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić uručio je direktoru za nekretnine i razvoj Vladislavu Laliću rješenje za izgradnju. Nakon gotovo pet godina priprema, ispunjen je i zadnji uvjet za početak radova, a novi prodajni centar svoja bi vrata trebao otvoriti na proljeće sljedeće godine.

Bit će to prva robna kuća Ikee u Hrvatskoj, a nalazit će se na istočnom izlazu iz Zagreba, kod Ivanje Reke u općini Rugvica. Prilikom podnošenja zahtjeva za građevinsku dozvolu iz Ikee su poručili kako otvaranje svoje prve robne kuće u Hrvatskoj očekuju godinu dana nakon početka izgradnje.

“U ovo krizno vrijeme u Zagrebačkoj županiji ipak se događaju određene investicije. Događaju se i one neproizvodne, a  ako one otvaraju nova radna mjesta i ako se u njima posluje onako kako traže zakonski okviri, mislim da su isto tako dobre i dobrodošle”, istaknuo je tijekom uručenja dokumenta župan Kožić.

“U IKEA-inoj robnoj kući će izravno raditi 350 ljudi. Masovno zapošljavanje počet će četiri do šest mjeseci prije samog otvaranja robne kuće, koje očekujemo na proljeće 2014. Što se tiče građevinskog sektora, hrvatske kompanije već sudjeluju i sudjelovat će u gradnji našeg objekta. Započeli smo proces tendera, imat ćemo generalnog izvođača i on će imati određen broj zaposlenih koji će sigurno biti više stotina, ako ne i više od toga”, najavio je direktor IKEA-e za JI Europu Lalić.

Ikea stiže i u Split i Rijeku?

Nakon Rugvice, gdje na proljeće kreće gradnja budućeg centra na 38.000 m2, poznati švedski brand namještaja zainteresiran je i za otvaranje centara u Splitu i Rijeci. Lalić nije želio komentirati bi li im u bržoj realizaciji na lokaciji u Rugvici pomoglo da je krajem 2008. kada su krenuli postojao Zakon o strateškim investicijama zbog kojeg se aktualna Vlada našla na meti brojnih kritika.

“Svaki poticaj domaćim i stranim investitorima ujedno će biti i poticaj dugoročnim planovima IKEA-e za Hrvatsku”, diplomatski je odgovorio ne želeći spekulirati o zakonu prije no bude donesen. Uz zahvalu Zagrebačkoj županiji, općini Rugvica te prošloj i sadašnjoj Vladi pobrojao je prepreke na koje je u gotovo pet godina otišlo najviše vremena.

“To je bio čitav jedan sklop administrativnih procedura, imali smo i to prometno rješenje gdje smo dosta razgovarali s nadležnim institucijama (osobito HAC-om zbog izmještanja naplatnih kućica i rješenja prilazne prometnice, op.a.). Generalno, projekt je velik i kao takav zahtjeva određeno vrijeme. Moglo je sve to ići i brže, ali sada smo tu i gledamo otvoriti IKEA-inu robnu kućnu što prije”, zaključio je Lalić.

index.hr