Dan mjesta, koji se slavi u prigodi blagdana sv. Bartola, proslavila je Donja Lomnica.

Jedno od najstarijih mjesta u Turopolju koje se prvi puta spominje 1279. godine, sa svojih 1800 stanovnika brojnije i od nekoliko općina s prostora županije, ponosi se svojim vatrogascima, KUD-om „Nova zora“, nogometnim klubom, lovcima, ribičima, udrugom branitelja, umirovljeničkom udrugom, plemenitom sučijom… Ponosi se i društvenim domom, građenim uz pomoć Grada Velike Gorice i Zagrebačke županije, te dobrovoljnim radom mještana, čije se završno uređenje primaklo kraju. Preostaje još uređenje fasade i vanjske terase.

Milivoj Dijanežević, predsjednik MO Donja Lomnica, ističe da je ovo mjesto dobro komunalno opremljeno, te da se sada mora izboriti i za rentu od buke i zagađenja od Zračne luke Zagreb, s obzirom da se nalazi na samom koridoru aviona koji lete prema aerodromu.

Svečanosti u prigodi dana Donje Lomnice, popraćenoj kulturno-umjetničkim programom, uz ostale su prisustvovali gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i župan Stjepan Kožić, koji je vatrogascima ovoga mjesta uručio ključeve rabljenoga kombi vozila, poklona Županije.

Zahvalio je mještanima na onome što čine za svoju sredinu, a podsjetio je i na podatke FINA-e koji govore o razvijenosti Zagrebačke županije. Gradonačelnik Barišić je poručio da su Grad i MO Donja Lomnica zajedno u svim razvojnim planovima, te da svako svoj posao treba raditi odgovorno i ponizno te time doprinijeti razvoju svoga naselja, a u konačnosti i države Hrvatske.