Dan grada, na blagdan Sv. Martina, svoga zaštitnika, proslavilo je Dugo Selo.

Za svečane sjednice Gradskoga vijeća gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić govorio je, uz ostalo, o razvojnim planovima. „Imamo ogroman potencijal za napredak. Jedan od njih je i prostor vojarne, koja još uvijek nije kompletno iseljena, no poslali smo zahtjev da Grad ovaj prostor dobije u svoje vlasništvo. Ukoliko to uspijemo realizirati nećemo imati problema s daljnjim razvojem i gradnjom svega onoga što nam sada nedostaje“, rekao je gradonačelnik Velić. Naglasio je i planiranu investiciju Cargo centra Zagreb, ukupne vrijednosti između 120 i 200 milijuna eura te rekao da bi ona, realizira li se, „riješila budućnost Dugog Sela”.

„Za bivši Dom Hrvatske vojske, kojega planiramo prenamijeniti u kulturni centar, rade se projekti. Ovaj ćemo projekt kandidirati za sredstva EU fondova, a u prostor kojega planiramo urediti smjestit ćemo Glazbenu školu koja je protekle četiri godine ‘napravila čuda’. Imamo projekte i za prostor bivšeg doma zdravlja. Ako ga od Zagrebačke županije dobijemo u ‘naše ruke’ uredit ćemo u njemu muzej i knjižnicu“, rekao je gradonačelnik Velić, koji je, govoreći o infrastrukturnim projektima, rekao da se nada da će iduće godine biti gotova investicija gradnje pročistača, u koju je dosad uloženo preko 80 milijuna kuna te da će početi gradnja nadvožnjaka iznad pruge, koji treba riješiti trenutne prometne probleme.

Svečanosti su prisustvovali župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković te, uz ostale, i saborski zastupnik, ujedno gradonačelnik Križevaca Branko Hrg. Sva trojica su govorila o neargumentiranim „napadima“ na lokalnu samoupravu.

„Pred vratima je porezna reforma, ali njome država kroz leđa lokalne samouprave pokušava riješiti svoje probleme. No to se neće dogoditi, a lokalna i regionalna samouprava će puno izgubiti“, rekao je župan Kožić, dodavši da je Hrvatska izrazito centralizirana država te da se ipak nada da će se promjene događati u korist lokalne samouprave, a ne protiv nje. Naglasio je ulaganja Županije u poduzetničke zone, rekavši da je to koncept koji daje nove investicije, a iza kojih dolaze i nova radna mjesta.

Predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković je rekao da lokalna samouprava obavlja vitalne funkcije za građane. „Udariti u to ‘tkivo društva’ potpuno je krivi koncept. Razvoj općina i gradova rezultirat će i boljim razvojem cijele Republike Hrvatske“, rekao je te dodao da je Zagrebačka županija „snažna“ županija, prijatelj općinama i gradovima, stoga će i dalje sudjelovati u njihovim projektima.

Saborski zastupnik Branko Hrg je istaknuo da je totalna zabluda govoriti da lokalna samouprava ne valja i da blokira razvoj. „Dapače, treba je jačati i podupirati sa svih razina. Zakon o izmjenama poreza na dohodak i novi Zakon o regionalnom razvoju neće učiniti dobro lokalnoj samoupravi, a onda ni građanima Republike Hrvatske“, poručio je zastupnik Hrg.