U sklopu projekta “Dajmo djeci korijene i krila” koji su pokrenuli zagrebački Etnografski muzej i Radio KAJ mališanima dječjeg vrtića Dugo Selo darovane su tradicijske drvene igračke, poklon partnera projekta Zagrebačke županije.

Župan Stjepan Kožić zahvalio je tom prigodom pokretačima akcije na očuvanju hrvatske baštine i tradicijskih zanata, a djeci poručio: “Igrajte se ovim igračkama, neka naši korijeni ostanu u vama”. Naglasio je kako je izuzetno bitno čuvati hrvatsku kulturnu baštinu i prenositi je s koljena na koljeno.

Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja koja je akciju darivanja vrtića tradicijskim drvenim igračkama i osmislila, rekla je da će djeca ono što nauče u ranoj mladosti nositi kroz život. Podsjetila je da su tradicijske drvene igračke uvrštene na UNESCO-vu listu zaštićene nematerijalne kulturne baštine te da se djeca kroz igru i igračke na neki način i oblikuju.

Radosna zbog poklona bila je i ravnateljica vrtića Draženka Sesan podsjetivši da je dugoselski vrtić eko-vrtić, u što se drvene igračke itekako uklapaju. „Prekrasne su! Raduje što će se djeca njima igrati u razdoblju života u kojemu se najviše razvijaju.“ – rekla je ravnateljica.

ječji vrtić Dugo Selo nakon što uskoro budu otvorene dvije nove prostorije dnevnoga boravka, pohađat će 430 mališana, a sada ih je šezdesetak manje. „Jedan smo od gradova s najvećim prirastom stanovništva, stoga ćemo se u narednom periodu potruditi da u vrtiću bude što manje neupisane djece“ – rekao je gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić.