Energetska obnova Osnovne škole Josipa Zorića u Dugom Selu odvija se planiranom dinamikom. Radovi bi trebali završiti do sredine rujna, a moguće je da budu gotovi i do početka nove školske godine. Na školi se mijenja dio stolarije, od čega je veći dio već zamijenjen u prethodnoj fazi, te se postavlja toplinska fasada. Kamena mineralna vuna, debljine 14 centimetara, bit će postavljena na oko 3500 četvornih metara vanjskih zidova škole. S dosad izvedenim radovima, za obilaska škole, upoznali su se župan Stjepan Kožić i njegov zamjenik Rudolf Vujević.

„U ranijem periodu obnovili smo krovište i izmijenili dio stolarije. Sada se mijenja ostatak stolarije, a nakon što škola dobije i novu toplinsku fasadu očekuje se ušteda energije i preko 50 posto“, rekao je župan, dodavši da će Županija nastaviti ulagati u osnovne i srednje škole kako bi one postale niskoenergetski objekti. Kod gradnje novih školskih objekata, rekao je, već se koriste tehnologije koje maksimalno štede energiju.

„Po gradnji škola i dvorana prvi smo u Republici Hrvatskoj! Možda smo previše samozatajni, ali ako je neko napravio čudo, gradeći škole i dvorane, onda je to napravila Zagrebačka županija zadnjih deset-petnaest godina“, istaknuo je Kožić.

Energetska obnova OŠ Josipa Zorića, kroz pilot-projekt energetske obnove objekata javnih ustanova odgoja i obrazovanja, financira se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, Fonda za zaštitu okoliša EU i Zagrebačke županije. Vrijednost radova je 2,39 milijuna kuna, od čega na europska sredstva otpada 70 posto, a sredstva Zagrebačke županije 30 posto.

Školu će u idućoj nastavnoj godini polaziti oko 860 učenika. Na dosadašnjim ulaganjima u školu, Županiji su zahvalili ravnateljica Mara Mamuza i gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić.