Završnom konferencijom, kojoj je jučer prisustvovao i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, okončan je EU projekt Udruge „Srce” iz Svetoga Ivana Zeline „Podrška u zajednici“.

Tijekom osamnaest mjeseci provedbe, projekt je djeci s posebnim potrebama s područja grada Svetog Ivana Zeline osigurao sedamnaest asistenata u dječjim vrtićima i školama te, uz ostalo, povremene asistente za djecu s teškoćama u učenju. Vrijedan 203.000 eura, s 95 posto financiran je sredstvima Europske unije.

„Ovaj je projekt bio plod sinergijskog djelovanja svih koji su uključeni u proces integracije djece i mladih u redovan odgojno-obrazovni sustav. Postojanje asistenata od rane vrtićke dobi, pa sve do srednje škole, veliki je iskorak prema kvalitetnijem životu djece i mladih s teškoćama, smanjivanju razlika i prevenciji izdvajanja iz obitelji. Projekt je ispunio svoju primarnu funkciju i stvorio potrebne uvjete za izjednačavanje mogućnosti djece s teškoćama i osoba s invaliditetom, kao nove izazove koji ih stavljaju ispred vremena stigme, samilosti i sažaljevanja. Vrijedno je bilo uhvatiti se u koštac s ovim EU projektom jer ‘tko hoće pronađe načina, a tko neće pronađe izgovor’”, poručila je Đurđa Penava, predsjednica Udruge „Srce” osnovane prije deset godina koja trenutno skrbi o sto šezdeset osoba, djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom.

Zahvalivši volonterima i zaposlenicima Udruge na podršci koju pružaju osobama s posebnim potrebama i invaliditetom, župan Stjepan Kožić je rekao da ovaj projekt pokazuje koliko Udruga „Srce” znači u lokalnoj zajednici. „On je i dokaz da u Udruzi znaju kako treba raditi da bi se došlo do sredstava iz EU fondova. Kako Vlada Republike Hrvatske nije osigurala dostatna sredstva za asistente u nastavi, svaki ovakav projekt potpora i roditeljima i sredini u kojoj se on realizira“, rekao je župan Kožić.

Odmah nakon završne konferencije projekta Podrška u zajednici, predstavljen je i novi EU projekt Udruge „Srce”, Zajedno jači, koji je najvećim dijelom, s 85 posto, financiran iz Europskog socijalnog fonda, dok je preostali iznos osigurao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Cilj mu je ojačati kapacitete udruga za što uspješnije pružanje socijalnih usluga u lokalnoj zajednici. Uz Udrugu „Srce” partneri projekta su udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom iz Đurđevca i Križevaca, Udruga „Sunce” iz Novog Marofa i Udruga „Sveta Ana” iz Lobora.

Realizacija projekta, ukupne vrijednosti 650.980 kuna, počela je u prosincu 2014. godine, i trajat će dvanaest mjeseci. U njega su uključeni zaposlenici i volonteri udruga, kao i roditelji djece s teškoćama i osobama s invaliditetom, ukupno nešto više od sto osoba.