Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije (VZZŽ) održala je u Bukevju godišnju sjednicu Skupštine. S 290 DVD-a i četiri javne postrojbe, VZZŽ najbrojnija je zajednica u državi, a prema rezultatima rada i jedna od najboljih. Lani su vatrogasci imali 2501 intervenciju na prostoru županije, a dvadesetak su puta intervenirali i izvan njezina područja.

„Sve je manje klasičnih gašenja požara, a sve više tehničkih intervencija. Za sve se zovu vatrogasci, kolokvijalno, i kad je mačka na krovu i kad je u podrumu“, slikovito je pojasnio Josip Novosel, županijski vatrogasni zapovjednik. Na najviše intervencija lani su bile javne vatrogasne postrojbe Samobor i Velika Gorica, potom dobrovoljna vatrogasna društva Dugo Selo, Šenkovec, Sveti Ivan Zelina i Jastrebarsko. „Više nam nisu dovoljne samo mlaznice i cijevi, nego moramo imati i crpke za ispumpavanje vode i motorne pile kako bi mogli odgovoriti na sve ugroze. A za njih se osposobljavamo, održavamo vježbe i treniramo, u čemu imamo podršku lokalne zajednice, posebno Županije“, nastavio je Novosel i istaknuo vatrogasni operativni centar (Odsjek sustava dojave i uzbunjivanja, koji se nalazi pri Županijskom centru 112) koji zaprima sve dojave i šalje vatrogasce na intervencije. Ovakav centar zasad je ustrojen samo u našoj te Šibensko-kninskoj županiji.

 „Simbioza dobrovoljnog i profesionalnog vatrogastva kod nas se pokazala vrlo dobrom i ima smisla“, rekao je Novosel. Stjepan Ptiček, predsjednik VZZŽ-a, istaknuo je partnerski odnos Zajednice i Zagrebačke županije. „Odrađujemo posao koji se pred nas stavi. Prilagođavamo se novim situacijama, posebno naletima poplava. Od 2010. godine do danas za takve smo intervencije nabavili prilično opreme“, rekao je Ptiček, naglasivši da Županija vatrogascima zadnjih godina nije ukinula ni lipe, dapače redovito osigurava sredstva za njihovu osnovnu djelatnost i nabavu opreme. A to godišnje, rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, iznosi više od tri milijuna kuna.

„Za ono što čine maksimalno ćemo im se odužiti. Vatrogasci ne spašavaju samo ljude i imovinu, nego su uključeni u sve aktivnosti svojih mjesnih odbora. Od njih i počinju određene akcije. Uvijek organizirani, među prvima su kada treba pomoći“, rekao je župan Kožić, poželjevši prisutnima što manje spašavanja, a što više edukacije i natjecanja.

Sjednici su također prisustvovali zamjenik župana Rudolf Vujević te saborski zastupnik i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader.