Velika Gorica uskoro dobiva dodatni tim hitne medicinske pomoći. Ugovor o financiranju dodatnog tima za područje Velike Gorice potpisali su danas gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, te ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Slavko Lovasić.

U prostorijama gradske uprave jutros je održano potpisivanje ugovora o financiranju između Grada Velike Gorice i  Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije. Grad Velika Gorica dio sredstava iz proračuna odvojit će za novi tim hitne medicinske pomoći. Prema rasporedu mreže hitne medicinske pomoći iz 2011.godine velikogoričko područje pokriva 5 timova.

Potpisivanju su uz gradonačelnika Barišića i ravnatelja Lovasića prisustvovali župan Stjepan Kožić, njegov zamjenik Rudolf Vujević, dogradonačelnik Ervin Kolarec i pročelnik Zvonko Kunić.

– Odobreni broj timova za velikogoričko područje koje nema bolnicu na svome području nikako ne zadovoljava, te je ugrožavajući za zdravstvenu zaštitu naših građana. Učinili smo ono što je bilo moguće, a to je da sami osiguramo financiranje još jednog tima. Danas potpisujemo taj sporazum i barem djelomice ublažujemo nepravdu koja je nanesena građanima Velike Gorice – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić uoči potpisivanja ugovora.

Još u prosincu prošle godine župan Stjepan Kožić održao je konferenciju na kojoj je istaknut problem timova Hitne pomoći. T1 tim čine jedna medicinska sestra, jedan liječnik i jedan vozač hitne pomoći.

Velika Gorica kao najveći grad u Zagrebačkoj županiji ima 5 T1 timova, a broji 63 511 stanovnika, a isti broj timova ima Čazma koja nema ni 9 tisuća stanovnika, kao i Prelog koji ih ima još i manje.

-Zagrebačkoj županiji dodijeljeno je 30 timova hitne medicine, a velika je i površinom i brojem stanovnika, te nažalost do danas nije bilo izmjene mreže hitne medicinske pomoći. Naši napori idu u smjeru da se maksimalno angažiramo kao županija prema Ministarstvu zdravlja da se ta mreža adekvatno rasporedi i nećemo stati dok se to ne dogodi. Rebalansom proračuna u ožujku osigurali smo dodatnih 5 milijuna kuna za zdravlje stanovnika županije, od toga  3 milijuna kuna za hitnu medicinu i nadamo se da će ta sredstva pomoći da kvaliteta županijske hitne medicine bude na  primjerenoj razini i da žitelji županije ne budu podređeni u odnosu na druge županije – istaknuo je župan Kožić.

 

Izvor: vgdanas.hr