Polaganjem kamena temeljca jučer je simbolično označen početak gradnje glavne zgrade novoga putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb. Prigodnoj svečanosti, uz premijera Zorana Milanovića te druge uglednike, prisustvovao je i župan Stjepan Kožić.

 

Koncesiju za gradnju, te upravljanje postojećim i budućim terminalom s pripadajućom infrastrukturom, ima francuski konzorcij ZAIC (Zagreb Airport International Company), a potpisana je na 30 godina. Vrijednost projekta je 331 milijun eura, a njegov se završetak očekuje krajem 2016. godine.

 

„ Izuzetno je važno da će kroz gradnju novog terminala biti zaposlen određeni broj ljudi, a zaposlenja će biti i nakon što on bude sagrađen. U situaciji kada je gospodarstvo u RH u problemima, svako novo radno mjesto izuzetno je bitno“ – rekao je župan, dodavši da samo investicije mogu oporaviti gospodarstvo. A njih je trenutno na prostoru županije nekoliko.

 

„Prije svega dogradnja pogona Plive u Brdovcu, IKEA u Rugvici uskoro otvara svoja vrata, nova radna mjesta otvorit će i Kaufland u Jastrebarskom, gradi se proizvodni pogon König metala u Pisarovini. Sve to govori da i u ovim teškim vremenima na prostoru županije imamo investicije. Stoga, mogu reći da ovoga časa stojimo bolje nego mnoge županije u RH“ – nadodao je župan.

 

Zadovoljan gradnjom novoga putničkog terminala je i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, koji je rekao da svaka investicija predstavlja veliki napredak za grad.