U Krapini je održan sastanak hrvatskih župana radi provedbe inicijative Ministarstva vanjskih i europskih poslova i stvaranja klastera hrvatskih proizvođača i gospodarstvenika te plasiranje hrvatskih proizvoda na tržište Narodne Republike Kine odnosno Hong Konga i Šangaja.

Na sastanku su sudjelovali župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Varaždinske županije Predrag Štromar te župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Krapinsko-zagorska županija će ponuditi zasada proizvode pet poduzeća među kojima su Inkop, Omco i Kvadra, ali popis nije konačan.

Župan Kožić istaknuo je kako u Zagrebačkoj županiji već dvadesetak tvrtki posluje na tržištu NR Kine, te su izrazile želju da dodatno iskoriste svaku pomoć. Za suradnju su zainteresirane i mnogobrojne druge tvrtke.

Župan Koren naglasio je podatak vezan za razmjenu dobara prema kojem NR Kina u RH uvozi u vrijednosti 1,4 milijarde dolara, a RH izvozi u NR Kinu u vrijednosti 38 milijuna dolara. S područja Koprivničko-križevačke županije za suradnju je zainteresiran veći broj tvrtki, a istaknuo je tvrtku Rasco iz Kalinovca, Haas dom proizvođača drvne galanterije, te Podravku, Belupo i Hartmann.

Župani Bajs i Posavec pohvalili su inicijativu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a posebno suradnju šest županija.

Također, župan Štromar smatra da visoko kvalitetni proizvodi koje proizvode domaće tvrtke mogu naći svoje mjesto na tržištu.