Vodstvo Gradske organizacije Hrvatske seljačke stranke Jastrebarsko ove je nedjelje sudjelovalo na obilježavanju spomendana blaženog kardinala Alojzija Stepinca koji se tradicionalno obilježava 10. veljače.

 

Tim su povodom u Krašiću ispred župne crkve Presvetog trojstva na mjestu gdje se nalazi kip blaženog kardinala zapaljene svijeće, a u crkvi je uz prisutnost velikog broje vjernika iz čitavog kraja služena sveta misa. Uz predsjednika jaskanskog HSS-a Hrvoja Laftera, potpredsjednicu Ivu Sirovicu i tajnika Filipa Tončića, svečanosti su nazočili i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i načelnik općine Krašić Josip Petković-Fajnik.

Blaženi kardinal ostavio je dubok trag u hrvatskoj povijesti, ali još veći u životu krašićkog i jaskanskog kraja s kojima je usko bio povezan. Mons. Juraj Batelja koji je prevodio koncelebriranu misu podsjetio je na neke poruke blaženog kardinala Stepinca koje su aktualne i danas “U besmislom života natopljenu hrvatsku grudu sijao je dar vjere. Bez obzir na poruke i prijetnje u poplavi zabluda i bezumlja ribario je i za Boga osvajao duše. Dok su drugi rušili, on je gradio; dok su drugi zveckali oružjem, on je pozivao na mir; dok su drugi pozivali na barikade, na mržnju i smrt, on je pozivao na ljubav i život; dok su drugi palili usjeve i zrelo žito, on je pozivao svoje vjernike i skupljao hranu za izgladnjeli svijet na našim otocima; dok su drugi stvarali neslogu, on je vlastiti život uložio da pokaže potrebu sloge i jedinstva hrvatskog naroda”, posvjedočio je mons. Batelja, te podsjetio na aktualnost Stepinčevih riječi koje je izgovorio osvjedočen da je najveće zlo polovičnost u pitanjima naše vjere uskliknuo je “ili smo katolici, ili nismo, ako jesmo tada se naša vjera mora očitovati na svim područjima našega života. Ne možemo biti katolici u crkvi, a na ulici živjeti po instinktu osobnog raspoloženja.”

jaska.eu