Josip Jakopač iz Gradske udruge umirovljenika Sveta Nedelja novi je predsjednik Zajednice udruga umirovljenika Zagrebačke županije (ZUU).

Jednoglasnu podršku dobio je na današnjoj izborno-izvještajnoj sjednici Skupštine, na kojoj su za dopredsjednike Zajednice izabrani Franjo Kos, Josip Sesan, Đuro Mučnjak, Josip Olovec i Ankica Pavičić. Jakopač je na dužnosti predsjednika naslijedio Rudolfa Benčeka, koji je Zajednicu vodio proteklih osam godina.

„Trebamo razraditi naš program rada, u njega ugraditi više aktivnosti tijekom godine. Više treba, u zajedničkim akcijama, povezivati udruge, iznaći bolji model raspodjele sredstava te jačati veze s našom krovnom asocijacijom – Maticom umirovljenika Hrvatske“ – rekao je Jakopač, naglasivši kako ZUU Zagrebačke županije kao najbrojnija u RH, s 21.000 članova, mora više predlagati i inicirati rješenja i na razini države i preko Matice, ali i izravno.

Novoizabrani predsjednik založio se i za formiranje županijskoga Vijeća za umirovljenike, koje bi svojim prijedlozima pomoglo u, kako je rekao, pitanjima proširenja kapaciteta umirovljeničkih domova, bolje zdravstvene zaštite, socijalne skrbi, organiziranja slobodnih aktivnosti i subvencioniranja lokalnog prijevoza.

Rudolf Benček, zahvalivši na suradnji, rekao je da s mjesta predsjednika Zajednice odlazi ponosan, jer, kako je naglasio, radio je u interesu svih umirovljeničkih udruga. „Znate što smo radili, i kako smo radili! Jesmo li mogli bolje? Jesmo! U životu se uvijek može i bolje i više“ – rekao je Benček. U svom je obraćanju posebno naglasio podršku koju župan Stjepan Kožić godinama pruža umirovljeničkoj zajednici. „Uvijek je bio spreman učiniti ono što je nama bilo potrebno. Iz njegovog ureda uvijek sam izlazio pun snage, volje i elena“ – rekao je Benček.

Župan je i ovom prigodom obećao nastavak suradnje, dodavši da je prijedlogom proračuna za 2014. za potrebe ZUU predviđeno milijun kuna. „Znam da ni to nije dovoljno, no nažalost više od toga ovoga časa ne možemo“ – rekao je župan, dodavši da status umirovljenika u Republici Hrvatskoj trenutno nije dobar. „Vaše mirovine nisu dostatne, nadam se da će oni koji vode Hrvatsku razumijeti da ste vi, tijekom svog radnog vijeka, puno dali za ovu državu“ – poručio je župan.