Ravnateljima osnovnih škola s prostora Županije, za potrebe školskih knjižnica, te predstavnicima Županije i njezinih gradova, uručena je danas Monografija 2. gardijske brigade, legendarnih „Gromova“.

U njoj je sadržan ratni put brigade, ustrojene 15. svibnja 1991. godine u Trsteniku Nartskom, na prostoru današnje Zagrebačke županije. Monografiju je za tisak priredila Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade „Gromovi“.

„Svjedoci smo da je danas nedovoljno knjiga s tematikom Domovinskog rata. Nedovoljno ih je prisutno i u školama. Kako je nama cilj promicati vrijednosti Domovinskog rata, nema boljeg načina nego pisana djela učiniti dostupna novim naraštajima. I to od autora koji su direktni sudionici ratnih zbivanja“, rekao je Krešimir Maretić Zagi, voditelj projekta Promicanje vrijednosti Domovinskog rata – donacija Monografije 2. gardijske brigade „Gromovi“ knjižnicama osnovnih škola. Zasad će monografiju dobiti osnovne škole u sedam hrvatskih županija, na čijem je prostoru tijekom Domovinskoga rata djelovala brigada, a kroz dvije godine, želja je Udruge, Monografija bi se trebala naći u knjižnicama svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj.

O ratnom putu 2. gardijske brigade, od njezina osnutka do završetka Oluje te mirne reintegracije hrvatskoga Podunavlja, govorio je Mile Krišto, ratni načelnik Stožera brigade. Kroz ovu ratnu postrojbu prošlo je 9700 gardista, 203 pripadnika su poginula, pet ih se još uvijek vodi nestalima, a oko 1200 pripadnika brigade je ranjeno, neki i po nekoliko puta. „Oni su zaslužili ovu Monografiju“, rekao je Ivan Krupec, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijska brigade „Gromovi“, dodavši da je učenje „majka mudrosti“.

„Stoga je želja Udruge da povijest pisanu našom krvlju i suzama prenesete mladim naraštajima“, izjavio je Krupec. Rekao je da su branitelji, po povratku iz Oluje, dočekani na gradskim trgovima kao heroji, a danas s tih istih trgova ispraćaju svoju djecu na rad u inozemstvo. „Zaustavimo to! Svjedoci smo sve većeg nezadovoljstva, ružnih riječi, degradacije morala, omalovažavanja čovjeka. Molim vas, pružimo ruku pomirenja. Otvoreni dlan u kojemu nema prijetnji. Recimo te čarobne riječi: hvala, molim, oprosti. Budimo dobri jedni prema drugima, jer vjerujte pored naših rana ovo što se događa boli nas još i više“, rekao je Krupec.

Uvodno se prisutnima obratio župan Stjepan Kožić, uz kojega su svečanosti predaje Monografije prisustvovali i njegovi zamjenici Damir Tomljenović i Rudolf Vujević. „Činjenica je da premalo govorimo o našoj prošlosti i stvaranju Republike Hrvatske. Smatram da je ova Monografija jedan od materijala iz kojega će mladi ljudi moći pročitati sve ono što se događalo na ratnom putu „Gromova“. Mladima moramo govoriti istinu o Domovinsko ratu, istinu o našoj oslobodilačkoj vojsci“, rekao je župan Kožić.

Monografija je knjižnicama osmogodišnjih škola Zagrebačke županije uručena u prigodi 25. godišnjice osnutka 2. gardijske brigade, koja je svečano proslavljena jučer.