Zagrebačka županija primjer je svima kako se predanim radom na očuvanju kulturnog nasljeđa može vjerno očuvati identitet svog kraja. Samoborski fašnik, „Kaj su jeli naši stari“, „Jaskanske vinske svečanosti“, Bučijada samo su neke od 300 manifestacija koje se godišnje održe u županiji, a koje oživljavaju stare običaje, kulturu, tradiciju i zanate po kojima smo nadaleko poznati.

S ciljem unapređenja kulturnog života u svih 697 naselja, donijeli smo Strategiju razvoja kulture Zagrebačke županije kojom planiramo očuvati i revitalizirati kulturnu baštinu te stvoriti uvjete za daljnji razvoj kulturnog turizma. Također, kontinuirano podržavamo oživljavanje etnografske građe pomaganjem ustanova u kulturi, poput galerija, muzeja i knjižnica. Potičemo i raznovrsne kulturne programe, glazbene i kazališne scene, zavičajno nakladništvo i kulturno-umjetnički amaterizam.

Sve navedeno pridonosi razvoju turizma, a posebno kulturnog turizma. Ponosni smo da Zagrebačka županija zadnjih godina bilježi značajni porast turističkih dolazaka i noćenja gostiju kojima osim prirodnih ljepota, vrhunskih vina i gastronomije, nudimo i jedinstveno iskustvo zdravstvenog turizma. Konkretno, mislimo na Specijalnu bolnicu Naftalan u Ivanić-Gradu.

Naime, ovogodišnja nagrada koju je Republika Hrvatska dobila u sklopu Health Tourism Industry konferencije u kategoriji najperspektivnije destinacije zdravstvenog turizma samo je dodatni poticaj da nastavimo s projektom obnove i dogradnje Naftalana, u kojeg ćemo uložiti 40 milijuna kuna. S obzirom da nalazište naftalana postoji uz Ivanić-Grad još samo u Azerbajdžanu, to je iznimna prilika da Zagrebačku županiju pozicioniramo na lječilišnoj karti svijeta i postanemo prepoznatljivo odredište zdravstvenog turizma.

Porast broja noćenja za 36 posto kao i dolazaka za 26 posto u 2016. godini pokazatelji su kako sve više gostiju prepoznaje Zagrebačku županiju kao poželjnu turističku destinaciju. U želji da se ovako dobri turistički pokazatelji nastave i u narednom razdoblju planiramo izgraditi biciklističku stazu po nasipu rijeke Save (projekt Greenway), urediti šetnice, tematske staze i spomeničku baštinu u gradovima županije. Također, podržat ćemo razvoj info centara, centara za posjetitelje, vinskih podruma, bazena, eko kuća, obogaćivanje turističke ponude inovativnim sadržajima i još mnogo toga.

Da pratimo turističke trendove potvrđuje i Digitalni interaktivni prikaz Zagrebačke županije čiji multimedijski sadržaj nudi puni doživljaj ljepota „zelenog zagrebačkog prstena“ te, pomoću novih tehnologija, olakšava snalaženje u prostoru svakom korisniku.