Marina Dobošić iz Žabnice iz općine Farkaševac najuzornija je seoska žena Zagrebačke županije za 2016. godinu.

Nositeljica je obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koje se bavi uzgojom buča golica i proizvodnjom bučinog ulja u vlastitoj uljari. Prvom pratiljom najuzornije proglašena je Marijana Prevarek iz Vrhovca kod Vrbovca, a drugom pratiljom Snježana Klanfar iz Jurkova Sela iz općine Žumberak. Njih tri će predstavljati Zagrebačku županiju na izboru najuzornije hrvatske seoske žene, 15. listopada u Graberju pored Kutjeva.

Obitelj najuzornije, na njezin nagovor, prije osam godina napustila je uzgoj krava i proizvodnju mlijeka te se okrenula proizvodnji bučinog ulja. Danas buče uzgaja na površini od 20 hekatra, a s još dvadesetak hektara otkupljuje je od kooperanata. Osim bučinog ulja, čistoga te s 20-postotnim dodatkom suncokretova, proizvodi i bučino brašno te namaz od mljevenih bučinih koštica, s dodatkom češnjaka i đumbira. Također, njezina obitelj proizvodi i brašno od pira te heljdu. Marina je majka sedmogodišnjeg Filipa i petogodišnje Nine, aktivna je članica LAG-a Prigorje – preko kojega uređuje kušaonicu bučinog ulja, a u slobodno vrijeme se opušta uz cvijeće, slikanje i izradu mozaika.

Marijana Preverek, prva pratilja, nositeljica je OPG-a koji se bavi proizvodnjom mlijeka. Na obiteljskoj farmi trenutno je šezdesetak muznih krava te još toliko junica i ženske teladi. Majka je četvero djece, a najdraža Marijanina aktivnost u slobodno vrijeme je čitanje knjiga. Tjedno u vrbovečkoj knjižnici, u prosjeku, posudi tri knjige.

Druga pratilja, Snježana Klanfar, sa suprugom se bavi ruralnim turizmom. U objektu kojega vodi šest je ležajeva. Sve ubrane plodove sa gospodarstva preradi, te plasira kroz agroturizam. Majka je dvoje djece i predsjednica Udruge za održivi razvoj Žumberka.

U konkurenciji za najuzorniju također su bile Marija Jantoljak iz Žunca – grad Vrbovec, Jadranka Ribarić iz Belčića – grad Jastrebarsko, Ankica Trcak iz Polonja – grad Sveti Ivan Zelina i Ana Zeba iz Križevčeca – također grad Sveti Ivan Zelina.

Lentu najuzornijoj, te priznanja ostalim uzornim seoskim ženama, uručio je župan Stjepan Kožić.