Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije nagradila je danas učenike osmogodišnjih škola, autore najboljih literarnih i likovnih radova na temu vatrogastva i zaštite od požara.

Ukupno je na pozivni natječaj pristiglo 177 radova, podijeljenih u kategorije učenika od prvog do četvrtog te od petog do osmog razreda. Najbolje su odabrali stručno povjerenstvo te posjetitelji mrežne stranice županijske Vatrogasne zajednice. Priznanja najboljim autorima, te njihovim mentorima, uručili su župan Stjepan Kožić, zamjenik župana Rudolf Vujević i predsjednik VZ-a Zagrebačke županije Stjepan Ptiček.

„Namjera je uključiti mlade u ono što se zbiva u vatrogastvu. Želimo da djeca od malih nogu budu usmjerena na humanitarni rad“, rekao je župan, još jednom zahvalivši vatrogascima na njihovu radu. „Ponosni smo na njih, izuzetno su organizirani, brojčano jaki, u svim su nepogodama prvi na terenu“, dodao je.

Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije ovakav natječaj provodi već treću godinu, s ciljem podizanja svijesti o važnosti zaštite od požara te popularizacije vatrogastva.

„Oni koji su sudjelovali u ovome natječaju pokazuju da već sada, kao mali ljudi, žele pomagati. Da se mladi vole baviti vatrogastvom pokazuju naša natjecanja, na kojima imamo i preko stotinu ekipa. Kada imate takav broj djece ne trebate se brinuti za budućnost vatrogastva“, rekao je Stjepan Ptiček, predsjednik VZ-a Zagrebačke županije.

Najboljim literarnim radom u konkurenciji učenika od prvog do četvrtog razreda proglašen je rad Ane Matoš (OŠ Josipa Zorića, Dugo Selo), a u konkurenciji od petog do osmog razreda rad Ane Ilievske (OŠ „Stjepan Radić“, Božjakovina). Najbolji likovni rad, u konkurenciji učenika ‘nižih’ razreda, imao je Patrik Vrban (OŠ Ksavera Šandora Đalskog, Donja Zelina), a u konkurenciji učenika ‘viših’ razreda Lorenzo Vujanić (OŠ Vladimira Nazora, Pisarovina). U kategoriji djece s posebnim potrebama nagradu za literarni rad primio je Vito Sikira (OŠ „Ljubo Babić“, Jastrebarsko), a za likovni rad Ivan Stepinac (OŠ Kardinala Alojzija Stepinca, Krašić). 

Posjetitelji mrežne stranice županijske Vatrogasne zajednice, najboljima su ocijenili literarne radove Kristijana Bilanovića i Luke Severa (obojica su učenici OŠ Dubrava), dok su najbolje ocjenjeni likovni radovi djelo Noe Arbanasa (OŠ Vukovina) i (ponovno) Lorenza Vujanića (OŠ Vladimira Nazora, Pisarovina).