U tijeku je preasfaltiranje najugroženijih županijskih i lokalnih cesta, u što Županijska uprava za ceste (ŽUC) ulaže oko 80 milijuna kuna. Ukupno će se, do kraja ove godine, preasfaltirati oko 150 kilometara cesta. Jedna od njih je i cesta kroz Dugo Selo u dužini oko 1,7 kilometara. Radi se o iznimno prometnoj cesti, s prosječnim godišnjim dnevnim prometom preko 12.000 vozila.

„Cesta ima betonsku podlogu, napravljenu neposredno iza Drugog svjetskog rata koja se, zbog količine prometa, jednostavno raspala. Stoga je struka definirala rješenje pa je između betona i asfalta postavljena armaturna mreža ‘uvaljana’ u bitumensku emulziju. Na nju su postavljena dva sloja asfalta, debljine sedam i četiri centimetara“, – u vrijeme postavljanja završnoga asfaltnog sloja ispričao je Zdenko Majzec, ravnatelj ŽUC-a. Dozvoljeni osovinski pritisak na ovoj cesti, dodao je, bit će 11,5 tona. Radovi koštaju oko 2,5 milijuna kuna. Zajedno s ravnateljem ŽUC-a, cestu je obišao i župan Stjepan Kožić, još jednom ukazavši da višegodišnji problem financiranja županijskih uprava za ceste.

„Glavni izvor financiranja je naknada koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila, a ona se nije mijenjala od 2002. godine. Danas se ona, u odnosu na troškove bitumena, kamena, radne snage i ostalog, pretvorila u simbolične iznose. S obzirom da je stanje naših prometnica loše morali smo nešto poduzeti pa smo lani, preko ŽUC-a, podigli kredit od 50 milijuna kuna i na to, u ovoj godini, dodali još tridesetak milijuna kuna redovitih prihoda ŽUC-a. Tim sredstvima kanimo preasfaltirati oko 150 kilometara cesta, kako bi ih doveli u tehnički ispravno stanje“, rekao je župan. No, dodao je, podizanje kredita nije rješenje za sanaciju prometnica. „Hrvatska država mora, kroz Ministarstvo prometa i infrastrukture ili na neki drugi način bolje definirati prihode županijskih uprava za ceste. Oni moraju biti značajno viši. Bez uključivanja Vlade u ovu problematiku nema potpunog i pravog rješenja za sanaciju županijskih i lokalnih cesta“, istaknuo je župan.