Gradilište Novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ) obišli su Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba, Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice, Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije i Rudolf Vujević, zamjenik župana Zagrebačke županije i izrazili zadovoljstvo napretkom radova. U ime MZLZ-a goste su pozdravili Jacques Feron, predsjednik Uprave te članovi Uprave Hulya Sofuoglu i David Gabelica.

Tom je prilikom predsjednik Uprave MZLZ-a Jacques Feron istaknuo: „Međunarodna zračna luka Zagreb bilježi kontinuirane rezultate porasta prometa pa smo tako s rekordnim rezultatima od 2.550.226 putnika završili 2015. godinu, što je rast od otprilike 7 posto u odnosu na 2014. godinu. Također, u zadnje smo dvije godine privukli brojne nove aviokompanije, među kojima su i KLM, Swiss Airlines, Brussels Airlines, European Coastal Airlines, LOT, Fly Dubai, Air Serbia, koje su povezale Zagreb s novim destinacijama ili povećale broj frekvencija na postojećim destinacijama. U tijeku su pregovori s brojnim avioprijevoznicima u cilju otvaranja novih ruta, što je još jedan od načina pripreme za prelazak u novu fazu poslovanja koja će započeti s preseljenjem na novi putnički terminal. Radovi napreduju odlično, u potpunosti su usklađeni s našim planovima da završe do kraja godine nakon čega kreće faza testiranja te veliko otvorenje na proljeće sljedeće godine.“

Nedavno je obilježena prva godina od završetka radova na stazi za vožnju u vojnom dijelu aerodroma s podvožnjakom, što je povezano s djelomičnim preseljenjem vojne baze i početkom radova na sustavu odvodnje, a u drugoj godini od početka gradnje dovršeno je postavljanje betonske i čelične konstrukcije na terminalu. Početkom treće godine izgradnje dovršeno je postavljanje krova i fasade. U tijeku je dovršetak postavljanja i početak faze testiranja. Radovi u unutrašnjosti terminala također napreduju prema planu pa je tako pri kraju postavljanje pločica i vrata te radovi na stropovima, zidovima i pregradama. Uz to, pri kraju je i postavljanje strojarskih i električnih instalacija, kao što su vodoinstalaterske instalacije, prskalice, detektori za otkrivanje požara te instalacije grijanja, hlađenja i ventilacije, kao i ugradnja pokretnih stepenica i liftova te sustava za upravljanje prtljagom u sortirnici (BHS – BaggaeHandling System) te IT sustava. Kako bi se osiguralo da Međunarodna zračna luka Zagreb i u budućnosti adekvatno odgovori na potrebe prometa, dovršena je nova stajanka, nove pristupne ceste i parkirališta te prostor za odleđivanje i odlaganje snijega.

U skladu s planom projekta sve oborinske vode na novom terminalu se prikupljaju putem kontroliranog zatvorenog sustava odvodnje. To će spriječiti prodiranje zagađene vode u podzemlje jer ovakav zatvoreni sustav predstavlja odgovarajuću zaštitu podzemnih voda. Ukupna ulaganja u novi sustav odvodnje iznose oko 16 milijuna eura. „Izgradnja sustava za odvodnju za uzletno-sletnu stazu, kao i sve druge manevarske površine, je u tijeku i napreduje prema planu. Svi se ovi radovi izvode bez ikakvog utjecaja na svakodnevno odvijanje prometa zagrebačke zračne luke“, rekao je Joško Mikulić, predsjednik Uprave Viadukta, hrvatskog partnera u konzorciju te glavnog podizvođača za sve vanjske radove. Opseg radova za koje je zadužen Viadukt odnosi se na sve vanjske radove, uključujući, ceste, podvožnjak, pristupne ceste, parkirališta, stajanku, vozne staze, vijadukt, zračne mostove i kompleksni sustav odvodnje. Uz Viadukt još tri hrvatske tvrtke trenutno izvode radove na projektu. Kamgrad je zadužen za betonsku konstrukciju te unutrašnje radove, Zagreb Montaža Grupa za čeličnu konstrukciju i fasadu te KFK Tehnika kao krovopokrivač.

Novi putnički terminal (NPT) je zgrada u četiri razine koja se sastoji od glavnog tijela pravokutnog tlocrta i dva asimetrična pira (zapadni pir za međunarodne odlaske i dolaske, istočni za domaći promet).Prve dvije razine koriste se za dolaske, a druge dvije za odlaske. Na sjevernu fasadu spojeno je osam avio-mostova. Nosivi okvir zgrade sastoji se od kružnih stupova i greda od armiranog betona u kombinacijama raspona od 7,2 m i 14,4 m, s pred napregnutim betonskim pločama i četiri armiranobetonske jezgre u kojima se nalazi vertikalna komunikacija. Do razine odlazaka može se doći vozilima preko armiranobetonskog vijadukta na prednjem pročelju. Iznad betonske konstrukcije nalazi se valovita prostorna konstrukcija od čelika, koja kombinira krov glavnog tijela i pirova sa sjevernim pročeljem. Čelična konstrukcija stvara volumen dvostruke visine, na zemaljskoj i zračnoj strani. Južno, istočno i zapadno pročelje je ravna aluminijska zavjesa sa strukturalnim ostakljenjem. Krov je djelomično ostakljen, a djelomično prekriven najsuvremenijim aluminijskim pokrovom.

Ukupna površina NPT-a bit će 65.000 m2, u četiri razine. Preseljenjem s postojećeg na novi terminal povećat će se opseg komercijalnih djelatnosti koje će od prvog dana poslovanja na NPT-u biti dostupne svim putnicima. Tako će u novom terminalu zračne luke u prvoj fazi biti više od 3.000 m2 komercijalnih površina koje će se postupno proširiti na više od 6.000m2. Glavna čekaonica sadržavat će razne komercijalne ponude, s najvišom razinom usluga za putnike. Suvremeni sustav za upravljanje prtljagom omogućit će prijenos, pregled i sortiranje prtljage pomoću potpuno automatiziranih sustava. Sistem će se protezati na više od 1,95 km traka.

U prvoj će fazi biti dostupno 30 šaltera za registraciju putnika s tri trake za preuzimanje prtljage. Svi prostori za kretanje i boravak putnika oblikovani su prema međunarodnim standardima, kako bi osigurali nesmetano odvijanje prometa i tokove putnika. Po prvi put u povijesti, zagrebačka će zračna luka imati 8 avio-mostova za izravan ulazak/izlazak u zrakoplove.

„Zagrebačka županija može se pohvaliti nizom velikih investicija na području naših poslovnih zona, a gradnja novog putničkog terminala, ali i općenito razvoj Međunarodne luke Zagreb od velikog su značaja za privlačenje kako novih investicija i gospodarskih subjekata, tako i sve većeg broja turista koji posjećuju Hrvatsku“, izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić nakon obilaska gradilišta.