Radovi na gradnji novoga putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb dva mjeseca su ispred roka. Gradilište su danas obišli ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, zamjenica gradonačelnika Zagreba Sandra Švaljek, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

 

Dosad je sagrađena armirano-betonska konstrukcija novoga terminala te je u tijeku montaža čeličnoga krovišta i ugradnja instalacija. „Zadovoljni smo tijekom radova. Održat ćemo sadašnju dinamiku i kao što smo obećali početkom 2017. godine imat ćemo novu zračnu luku“, izjavio je David Gabelica, član Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb.

 

Ukupna ulaganja u novi putnički terminal iznose 331 milijun eura, od čega će 243 milijuna biti utrošeno u njegovu gradnju, a 88 milijuna kuna u održavanje aerodromske infrastrukture tijekom trajanja koncesije. „Svaki novi putnik nosi i određeni broj novih radnih mjesta. Što više putnika i usluga, to više i novih radnih mjesta. Na 2,4 milijuna putnika dolazi oko tisuću zaposlenih, a mi smo obećali da ćemo godišnje imati oko 5 milijuna putnika“, rekao je Gabelica. Lani je Međunarodna zračna luka Zagreb, u odnosu na godinu dana ranije, zabilježila povećanje broja putnika od 5,7 posto, dok se ove godine očekuje povećanje od 11 posto.

 

Zadovoljan što se i ova investicija događa na prostoru Zagrebačke županije, župan Kožić je uz ostalo  rekao da ga raduje što u gradnji novoga terminala sudjeluju i tvrtke s područja županije. „Ova investicija će povećati BDP, a još je značajnije da nakon njezina završetka ‘idu i nova zapošljavanja’. Novi će terminal dovesti i do povećanja broja putnika, a posredno i do dodatnog razvoja turizma na području županije“, rekao je župan Kožić.

 

Za gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića radi se o povijesnoj investiciji za Veliku Goricu. „Ovo je jedan od najvećih objekata koji se na našem području gradi zadnjih desetljeća. On će biti generator razvoja našega grada. Živimo uz zrakoplove i ‘ispod’ zrakoplova. Velika Gorica je aerodromski grad, to je naš imidž“, rekao je Barišić, spomenuvši pritom i koncesijsku naknadu, koju grad dobiva od koncesionara zračne luke, a koja, istaknuo je, nije mala.  „Koristit ćemo je za daljnji razvoj i povećanje standarda života sviju nas koji ovdje živimo“, rekao je.

 

Ministar Hajdaš-Dončić istaknuo je da je za velike infrastrukturne projekte, kao što je bilo u ovom slučaju, potrebna dobra priprema, koja je ponekad i spora. „No, kada su sve dozvole riješene radovi idu brzo. Koncesionar zračne luke je osigurao novac, radovi se odvijaju ispred roka, što znači da njihov konačni završetak, s ishođenjem uporabne dozvole, nije upitan“, rekao je ministar Hajdaš-Dončić.