U prigodi nacionalnog Dana dobrovoljnih darivatelja krvi – 25. listopada, Društvo Crvenoga križa Zagrebačke županije, na svečanosti u Jastrebarskom, uručilo je zahvalnice za višestruko darovanu krv.

Primili su ih darivatelji s 35, 50, 55, 75, 100 i više od 100 puta darovanom krvi, kao i oni koji, zbog zdravstvenih razloga, više nisu u mogućnosti odzvati se ovoj humanitarnoj akciji. Počasnom članicom Društva Crvenoga križa Zagrebačke županije postala je Štefica Kamenarić-Filipović, njegova dugogodišnja predsjednica.

„Dobro se sjećam 1997. kada smo osnivali društvo. Bili smo bez ijedne kune, ali puni entuzijazma i želje da nešto napravimo. Danas smo respektabilno društvo koje, ovisno o situaciji, djeluje na područjima koja to u danom trenutku zahtijevaju. Naravno, dobrovoljno darivanje krvi uvijek nam je bio prioritet“, rekla je Kamenarić-Filipović, dodavši da se puno toga ne bi moglo napraviti da nije bilo podrške Županije i osobno župana Stjepana Kožić. On je zahvalnice uručio darivateljima s najviše darovanih doza krvi.

„Ovime želimo zahvaliti onima koji su darovali krv kako bi drugima spasili život. To nema cijenu! Radi se o izuzetno plemenitim ljudima koji, ne tražeći nikakvu naknadu, daruju dio sebe. Ne štede se, nego se daruju za druge“, rekao je župan.

Društvo Crvenoga križa ove godine slavi 140. obljetnicu djelovanja, 25. godišnjicu međunarodnog priznanja kao samostalnoga nacionalnog društva i 65. obljetnicu organiziranoga darivanja krvi.

Društvo Crvenoga križa Zagrebačke županije prikupilo je lani 11.889 doza krvi, što je 1089 doza više od plana.

„Zadovoljni smo, svake godine sve više napredujemo“, rekla je Andrea-Silvija Hotujac, ravnateljica Društva Crvenoga križa Zagrebačke županije.

Na njihovoj humanosti, darivateljima krvi zahvalili su također zamjenik gradonačelnika Jastrebarskoga Stipe Bučar i ispred Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu Tatjana Mušlin.

„Ovdje se, na jednome mjestu, koncentrirala dobrota i plemenitost. To je ono što se na drugim skupovima ne može pronaći“, rekla je T. Mušlin.