Svjetski dan zdravlja, 7. travnja, obilježen je u svim gradovima Zagrebačke županije.

Središnje događanje, u organizaciji županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, Savjeta za zdravlje i Tima za zdravlje Zagrebačke županije, održano je u Samoboru.

Tom prigodom je održano predavanje o arterijskoj hipertenziji – povišenom krvnom tlaku u krvnim žilama, a održao ga je specijalist obiteljske medicine Senad Muslić, ujedno predsjednik Povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu Hrvatske liječničke komore. „Ljudi koji boluju od hipertenzije imaju četiri puta veći rizik od infarkta miokarda i čak sedam puta veći rizik od nastanka moždanog udara“ – upozorio je Muslić, rekavši da zbog povišenog krvnog tlaka, uz srce i mozak, stradaju i bubrezi. Naglasio je da se hipertenzija ne liječi samo lijekovima, već promjenom stila života. „Treba se zdravo hraniti, izbjegavati krute masnoće i u organizam unositi manje soli, izbjegavati masno i crveno meso, a jesti više ribe, voća i povrća. Treba izbjegavati alkohol i prestati pušiti, više se kretati i pokušati što zdravije živjeti“, naglasio je Muslić. Pored toga, upozorio je da su na prostoru Zagrebačke županije srčano-žilne bolesti u 2011. i 2012. prouzročile najviše smrti, gotovo 49 posto. Obilježavanju Dana zdravlja prisustvovao je i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, podsjetivši na županijske mjere u cilju poboljšanja kvalitete i dostupnosti primarne zdravstvene zaštite.

U sklopu obilježavanja Dana zdravlja u svim gradovima diljem županije održane su preventivno-edukativne aktivnosti, poput mjerenja tlaka, masnoća i šećera u krvi. Govorilo se o prevenciji ovisnosti, opstruktivnoj bolesti pluća, pomoći i samopomoći u hitnim stanjima, bolestima kože te prehrani dojenčadi i male djece.