Svečanošću u Jastrebarskom obilježena je 137. godišnjica rođenja Vladka Mačeka. Ispred njegova spomen poprsja položeni su vijenci i zapaljeni lampaši, a u župnoj crkvi sv. Nikole služena je misa zadušnica.

Za svečane sjednice Gradskoga vijeća Jastrebarskoga, vijećnica Petra Pernar je rekla da je Maček, u vremenu u kojemu je djelovao, izgradio novu političku misao. „Bio je veliki borac za svoju domovinu, čija se politika temeljila na poštenju, brizi za čovjeka, toleranciji i međusobnom dijalogu. Svima nam je pokazao što znači dosljednost i zajedništvo“, rekla je Pernar, dodavši da je Mačekov život bio ispunjen pravicom i ljubavlju prema hrvatskom narodu.

Maček je bio borac protiv svih totalitarizama. Kako bi ga se spriječilo u političkome djelovanju bio je zatvaran te je naposljetku emigrirao u Sjedinjene Američke Države.

Gradonačelnik Jastrebarskoga Zvonimir Novosel za Mačeka je rekao da je bio jedna od velikih hrvatskih ličnosti koje su, kroz povijest, utkale dio sebe i općih ljudskih vrijednosti u razvoj domovine. „Želim svima nama koji se bavimo javnim poslom da u svoje djelovanje ugradimo sve najbolje od Mačeka, ali i njegovih suvremenika koji su željeli slobodnu Hrvatsku“, rekao je Novosel.

Maček je bio osoba koja je imala viziju slobodne i suverene Hrvatske, na što je podsjetio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, rekavši da su se njegove zamisli najvećim dijelom danas i ostvarile. „Maček je jedna od najznačajnijih osoba koje su ostavile traga u hrvatskoj povijesti. Predvodeći udruženu opoziciju na izborima 1935. postao je istinski vođa hrvatskoga naroda. Njegovih se djela i načina rada trebamo prisjećati, da se ne zaborave“, rekao je župan, dodavši da je velik dio Mačekovih djela utkan u temelje hrvatske države.