Zagrebačka županija proslavila je 20. obljetnicu osnivanja i početka rada u samostalnoj i demokratskoj Republici Hrvatskoj. Svečanost je, uz nazočnost brojnih visokih uzvanika, održana u Hotelu International u Zagrebu.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić u svom je obraćanju istaknuo kako je Zagrebačka županija u proteklih 20 godina prošla trnovit i težak put, ali se isplatilo. „Danas je Zagrebačka županija jedna od najuspješnijih i najstabilnijih hrvatskih županija. Ovo potvrđuje i nedavno predstavljeno Izvješće o stanju u prostoru Hrvatske za 2012. godinu. Prema njemu, Zagrebačka županija nalazi se u trećoj skupini s indeksom razvijenosti između 100 i 125 posto, dakle, iznad prosjeka“, naglasio je župan Kožić.

Također, župan je zahvalio i svim svojim prethodnicima, kao i svim nekadašnjim predsjednicima te članovima Županijske skupštine, rekavši kako su oni „svi skupa, bez obzira na političku pripadnost, radili i željeli najbolje za našu Zagrebačku županiju.“

Nazočnima se obratio i predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan, pri tome istaknuvši kako se razvoj županije u posljednjih 20 godina može opisati s dvije riječi – promjena i razvoj. „Pri tome se ne misli samo na promjene u nadležnosti, već na promjene stavova, znanja, politike i odnosa prema zadanim ciljevima. Te promjene donijele su rast“, rekao je predsjednik Mikuljan. Dodao je, također, da Zagrebačka županija mora nastaviti s promjenama jer, kako je rekao, samo se na taj način može postati odgovoran i ozbiljan punopravni član europske zajednice kojoj Hrvatska ubrzo pristupa.
Na svečanosti su uručene zahvalnice bivšim županima Zagrebačke županije – posmrtno Ivici Gaži, Stjepanu Vujaniću, Branku Mikši, jedinoj županici Marini Matulović Dropulić te Branimiru Pasecky. Osim toga, zahvalnice su uručene i nekadašnjim predsjednicima Županijske skupštine – Božidaru Pankretiću, dr. Zdravku Tomcu, Stjepanu Esihu, Miroslavu Ivošu te Palmi Klun-Posavec.