Obrtnička komora Zagreb proslavila je svoj dan. Tradicionalno, tom su prigodom uručene nagrade i priznanja istaknutim obrtnicima i osobama koje svojim djelovanjem pomažu i unapređuju obrtništvo.

Najviše priznanje OK Zagreb – zlatnu statuu, primili su zagrebački obrtnik Josip Galiot i Predrag Birt iz Dugog Sela. Birt je automehaničarski obrt otvorio 1989., a danas uz sina zapošljava još tri radnika. Jedan je od pokretača dugoselskog obrtničkog sajma. Među nagrađenima je, u nekoliko kategorija, niz obrtnika s prostora županije.

U ime Zagrebačke županije svečanosti je nazočio župan Stjepan Kožić. Obrativši se prisutnima, župan Kožić je rekao da je ponosan na 6000 županijskih obrtnika koji čuvaju i njeguju tradicijske djelatnosti, ali istovremeno uvode i nove tehnologije. „Obrtnici opstaju, žive i pomažu ukupnom razvoju  gospodarstva“, naglasio je.

Ivan Obad, predsjednik OK Zagreb, istaknuo je važnost obrtnika u hrvatskome gospodarstvu te naglasio kako se ovom podjelom priznanja šalje poruka da obrtnici mogu dobro raditi i u teškim veremenima. „Imamo svoje ministarstvo, što je bila naša dugogodišnja želja, imamo propise, ali nismo zadovoljni njihovom provedbom. Rad na crno još uvijek je rak-rana hrvatskoga gospodarstva. Da bi se to promijenilo državne bi se institucije morale mnogo energičnije zalagati za sprečavanje neregistriranih djelatnosti“, poručio je Obad.

Svečanosti su nazočili i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras te Dragutin Ranogajac, predsjednik Hrvatske obrtničke komore. „Apeliram da se pronađe dovoljno mudrosti, da se prije donošenja novog Zakona o obrtu usuglase stavovi za bolje sutra hrvatskog obrtništva“, zaključio je Ranogajac.