Svoj dan, ujedno 22. godišnjicu ponovna osnutka, proslavila je Obrtnička komora Zagreb. Tradicionalno, uručena su tom prigodom najviša obrtnička priznanja. Primili su ih istaknuti obrtnici te osobe i institucije koje svojim djelovanjem pomažu i unapređuju obrtništvo.

Uvodno su okupljene pozdravili gosti svečanosti, među njima i župan Stjepan Kožić.

„Da gospodarstvo na prostoru Zagrebačke županije dobro funkcionira najbolje pokazuju ukupni prihodi poduzetnika u zadnje tri godine. Oni se značajno povećavaju, pa je po ukupnom prihodu poduzetnika ispred nas samo grad Zagreb. Prestigli smo i Istarsku i Primorsko-goransku i Splitsko-dalmatinsku županiju“, rekao je župan, dodavši da su obrtnici vrlo fleksibilni te se vrlo brzo prilagode situaciji.

„Naravno, potrebne su im i potpore. Županija, kroz subvencije, dotacije, pomoći kod organiziranja sajmova…, čini maksimum napora kako bi im pomogla, kako bi mogli bolje i kvalitetnije funkcionirati“, dodao je.

Mirza Šabić, predsjednik OK Zagreb, podsjetio je, uz ostalo, na Obrtnički forum Zagrebačke županije, ove godine organiziran drugi puta, koji je, rekao je, polučio iznimno dobar odjek kod obrtnika, ali i medijsku pažnju. Istaknuo je i druge projekte OK Zagreb, poput projekta zajedničke nabave Artifex, u sklopu kojega je dosad potpisano osamdesetak partnerskih ugovora, zatim Zagrebački obrtnički sajam, odnosno sajam obrtničkih zanimanja, te projekt Zagreb Crafts, koji će obrtnicima osigurati besplatan web shop portal s video prezentacijom njihova obrta, odnosno proizvoda i usluga.

Prisutnima su se obratili i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, Ana Mandac iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.

„Svaka Vlada i politika mora cijeniti onoga tko se sam zaposlio i otvorio radno mjesto“, naglasio je Ranogajec, dodavši da su obrtnici prije par godina govorili da nemaju posla, a danas govore da posla imaju, ali nemaju s kim raditi.

„Obrazovanje je naš gorući problem. Vrijeme je da svi zajedno objasnimo i roditeljima i učenicima zbog čega je vrijedno biti majstor, imati vještine i svojim rukama zaraditi za kruh. Jednako se treba cijeniti vještina najboljeg kirurga, ali i vodoinstalatera, automehaničara“, rekao je Ranogajec, dodavši da obrtnici od države traže i edukaciju prije represije.

Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković, a uz župana Kožića, koji je primio zahvalnicu za uspješnu suorganizaciju 2. obrtničkog foruma Zagrebačke županije, priznanje „Zlatni krug“, za uspješnu suradnju i značajan doprinos u razvoju, zaštiti i promicanju obrtništva, primio je pročelnik za gospodarstvo Zagrebačke županije Damir Fašaić.