Obrtnička komora Zagreb obilježila je danas svoj dan prigodnom svečanošću na kojoj su zaslužnim obrtnicima dodijeljena priznanja komore.

Priznanje Zlatni krug za posebne rezultate u zaštiti i promicanju obrtništva primili su župan Stjepan Kožić i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk. Ovo je priznanje također uručeno Karlu Kralju iz Udruženja obrtnika Sveti Ivan Zelina i Ivi Kesedžiću iz Udruženja obrtnika Dugo Selo. Najviše priznanje Obrtničke komore Zagreb, Zlatnu statuu s pisanim priznanjem primio je dugoselski obrtnik Josip Kajba. Priznanje mu je dodijeljeno za značajne poslovne rezultate u prethodnih pet godina te uspješan razvoj sajamskih manifestacija.

Za dugogodišnji rad u tijelima komorskog sustava i njegov razvoj, Zlatnu plaketu s pisanim priznanjem primili su brojni obrtnici s područja Zagrebačke županije; Ivan Štivičić iz Udruženja obrtnika Dugo Selo, Robert Braje iz UO Jastrebarsko te Zdenko Skledar i Ivan Kunić iz UO Zaprešić.

Za dugogodišnji doprinos razvoju obrtništva te njegovoj promidžbi, kao i za sudjelovanju na sajmovima, Zlatna diploma OK Zagreb dodijeljena je Štefanu Planincu iz UO Zaprešić, Ljubomiru Špinderku iz UO Sveti Ivan Zelina, Branku Rudolfu iz UO Samobor i Stjepanu Vlahovcu iz UO Velika Gorica, dok su Srebrnu diplomu, za doprinos očuvanju i poticanju obrtništva, primili Ranko Kordić i Goran Rački iz UO Jastrebarsko, Marijan Ivaković i Lidija Lovreković iz UO Ivanić-Grada i Nada Ilijevski iz UO Samobor.

Mirza Šabić, predsjednik OK Zagreb, uvodno je rekao da situacija u obrtništvu nije laka, ali da pozitivni vjetrovi pušu. „Problema ima, specifični su za pojedine struke. No jedno je sigurno, možemo ih riješiti samo razgovorima i dogovorom. Na našu sreću imamo partnere s kojima možemo razgovarati“, rekao je. Uz ostalo, zahvalio je Županiji na aktivnostima koje provodi u cilju razvoja obrtništva te rekao da se nada da će nedavno organizirani Obrtnički forum, održan u Samoboru, postati tradicionalni skup obrtnika s čelnicima Županije, gradova i općina. „Snaga je jedino u zajedništvu“, poručio je. Pozvao je obrtnike da se uključe u projekt zajedničke nabave Artifex, koji članovima OK Zagreb omogućava posebne pogodnosti prilikom kupnje širokog spektra proizvoda.

Prisutnima se obratio i župan Stjepan Kožić, rekavši da je Županija uvijek bila uz obrtnike, pomagali im, bila im suradnik, a tako će, obećao je, biti i ubuduće. Na prostoru županije trenutno je registrirano 4850 obrtnika. „Pomažem obrtnicima na niz načina. Subvencijom kamate poduzetničkih kredita, ali i kroz razne potpore i bespovratne subvencije kao i organizacijom sajmova“, rekao je župan, dodavši da je obrtništvo u županiji izuzetno važno za razvoj gospodarstva.

Obrtnike su, uz ostale, također pozdravili izaslanik predsjednika Sabora Republike Hrvatske Andrija Mikulić i pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Ana Mandac.