Komemoracijom na lokaciji Trokut-Novska obilježena je 22. godišnjica početka oslobodilačke akcije “Orkan 91”, prve napadne operacije HV-a u Domovinskom ratu, te odana počast poginulim braniteljima na novljanskome ratištu.

Akcijom “Orkan 91” koju su izvele snage Operativne grupe “Posavina” oslobođeno je od kraja listopada 1991. do početka siječnja 1992., dvadeset naselja i oko 750 kvadratnih kilometara okupiranoga područja.

„Ovdje je zaustavljen i slomljen 5. banjalučki korpus“ – za komemoracije je podsjetio brigadni general Rudi Stipčić, zapovjednik OG “Posavina” koju su, uz ostale, sačinjavale i postrojbE iz Samobora, Svete Nedelje, Velike Gorice, Vrbovca, Dugog Sela i Ivanić-Grada.

„Sa srcem, ljubavlju i krunicom oko vrata branila se sloboda domovine. Moramo se prisjećati naše novije povijesti, mladi naraštaji moraju znati kako se stvarala Hrvatska, treba ih učiti kako se voli i cijeni domovina“ – poručio je stožerni brigadir Rozario Rozga, izaslanik predsjednika RH.

U ime predsjednika Sabora, saborska zastupnica Ivana Posavec Krivec rekla je da je na novljanskome ratištu krenula obrana RH, put koji je dobio veliko priznanje međunarodne zajednice oslobađanjem hrvatskih genarala u Hagu. „Ovdje smo da bismo se sjetili onih koji su svoje živote ugradili u našu slobodu. I danas nam je potrebna sloga i zajedništvo, ona snaga koju su branitelji imali u ratno vrijeme“- rekla je izaslanica predsjednika Sabora.

Nevenka Benić, pomoćnica ministra branitelja, podsjetila je da zahvaljujući akcijama HV u zapadnoj Slavoniji u jesen 1991. pobunjeni Srbi nisu uspjeli presjeći ovaj dio hrvatskog teritorija.

Pokrovitelj ovogodišnje komemoracije bila je Zagrebačka županija, u čije su ime, polaganjem vijenaca, počast poginulima odali župan Stjepan Kožić, njegov zamjenik Damir Tomljenović, potpredsjednik Skupštine Mario Vlahović i pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Ksenija Čuljak.

Obrativši se prisutnima, župan je rekao da je u ratu ostvaren stoljetni san o stvaranju hrvatske države, no sada je na nama, dodao je, da budemo pobjednici u miru. „Čak i danas, kada je Hrvatska punopravna članica Europske unije, pred nama stoje velike zadaće, izazovi, ali i odgovornost da učinimo Hrvatsku mjestom sretnijeg i kvalitetnijeg življenja. Mjestom u kojemu će ljudi htjeti živjeti, raditi, obrazovati se i podizati svoju obitelj. To je naša dužnost, prije svega prema onima koji su dali svoje živote da bi mi živjeli u miru i slobodi“- rekao je župan.