Više od 150 izlagača predstavilo se na 10. Voćarskom sajmu protekli vikend u Donjem Kraljevcu. Na sajmu je sudjelovala i Zagrebačka županija, kao ovogodišnji partner sajma sa svojim robnim markama i zlatnim vinima s ovogodišnjeg županijskog ocjenjivanja.

Sajam se održao u organizaciji Općine Donji Kraljevec i Agronomskog fakulteta u Zagrebu te pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, Međimurske županije i HGK-Županijske komore Čakovec. Na sajmu se uz radionice, prezentacije, stručna predavanja i okrugle stolove o aktualnim temama iz područja voćarstva, uključila i Turistička zajednica Međimurske županije sljubljivanjem hrane i vina s jabukom.

Jubilarni 10. Voćarski sajam svečano je otvorila zamjenica ministra poljoprivrede Republike Hrvatske Snježana Španjol. Pohvalila je ulaganja Međimurske županije u voćarstvo te istaknula kako raste izvoz voća. „Možemo biti itekako zadovoljni, u 2014. postigli smo rast izvoza od 107%, a već dvije godine voće uvodimo u školsku prehranu. Uz projekte kao izgradnju hladnjača, investiranja u protugradnu opremu, proizvođačima dajemo sigurnost kako su voće i povrće prioriteti ministarstva“, rekla je Španjol.

 „U našem kraju uspijeva poljoprivredna proizvodnja, 741 hektar površine je pod uzgojem voća, a 580 ili čak 80 posto od istog pada na jabuku. Ujedno, jabukama se bavi 173 obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava, odnosno 41 posto svih“, objasnio je župan Međimurske županije Matija Posavec i naglasio kako te brojke, ali i sajam nisu proizašli iz obaveze, već entuzijazma i vizije koju su vrijedni Međimurci zadržali punih 10 godina.

U ime Zagrebačke županije otvorenju sajma prisustvovao je župan Stjepan Kožić. „Posebice raduje da odnos Međimurske i Zagrebačke županije nije samo prijateljski već smo prepoznali da dijelimo iste interese u želji da pomognemo poljoprivrednim proizvođačima u njihovom razvoju. To svakako potvrđuje ovaj sajam, ali još i više sporazum između naših zadruga i suradnja na projektu izgradnje hladnjače Distributivnog centra za voće i povrće kojom ćemo omogućiti skladištenje i plasman domaćeg voća i povrća tijekom čitave godine“, za otvaranja sajma istaknuo je Kožić.