Tomislav Kapusta iz Svetog Križa Brdovečkog u kategoriji domaćih proizvođača i Josip Belak iz Farkaševca Samoborskog u kategoriji domaćih uzgajivača svinja dobitnici su Velike zlatne šajbe ovogodišnje 29. Samoborske salamijade.

Velika zlatna šajba dodijeljena je i u kategoriji međunarodnih proizvođača Denisu Krošelju iz Slovenije, posebnoj kategoriji kobasica Mirku Filipoviću iz Bosne i Hercegovine za suđuk i posebnoj kategoriji salama Andrejki Zobarič iz Slovenije za špekaricu.

Salamijadu, koja je prije tridesetak godina krenula iz samoborskih kleti, danas organizira udruga „Zlatna šajba“. „Svaka naša Salamijada po nečemu je posebna. Ova po tome što smo dobili i sedmu zemlju sudionicu, Bosnu i Hercegovinu. Ove je godine ocjenjeno preko 140 uzoraka i generalno mogu reći da je, po kvaliteti proizvoda, ovo jedna od najboljih Salamijada“, komentirao je Dubravko Viduč, predsjednik udruge. Širenje broja zemalja sudionica, dodao je, donosi i nove vrste salama, specifične za krajeve iz kojih dolaze.

„Domaći proizvođači su se uhodali. Uspjeli smo kroz proteklih gotovo 30 godina sačuvati našu posebnost, autohtonost. Možda zvuči prenapuhano, ali Samoborska salama se nosi s oštrom konkurencijom Europske unije te u njoj iskače svojom kvalitetom i izvornošću“, naglasio je Viduč.

Na ovogodišnjoj Salamijadi, održanoj pod pokroviteljstvom Grada Samobora i Zagrebačke županije, okupilo se više od 700 uzvanika. „Ova je manifestacija nadrasla prvotnu ideju započetu u samoborskim kletima, gdje su domaći proizvođači „rezali“ salamu i natjecali se tko je bolje radi. Danas je Salamijada, po broju sudionika i broju gostiju, po internacionalnom karakteru, jedan od zaštitnih znakova Samobora“, rekao je samoborski gradonačelnik Krešo Beljak.

U ime župana, Salamijadi je prisustvovao pročelnik za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju Josip Kraljičković, a prisutan je bio i potpredsjednik Skupštine Mario Vlahović. „Nema ničega bez natjecanja, ono najbrže povećava kakvoću nekog proizvoda. Salamijada je manifestacija koja potiče proizvođače da rade kvalitetnije proizvode, za sebe, ali i za tržište“, rekao je Kraljičković, podsjetivši da je Županija, uz stvaranje brenda Samoborske salame, značajno sudjelovala i u organiziranju proizvođača salama.