Tribinom „Srce u Europi“, Zagrebačka županija obilježila je u Svetom Ivanu Zelini Međunarodni dan osoba s invaliditetom (3. prosinca), Međunarodni dan volontera (5. prosinca) i Međunarodni dan ljudskih prava (10. prosinca).

Domaćin i suorganizator tribine bila je Udruga „Srce“, koja za više od stotinu korisnika provodi programe širokog spektra socijalnih usluga. Dosad je uspješno provela i dva europska projekta – „Podrška u zajednici“ i „Zajedno jači“.

„Očekujemo i pozitivnu ocjenu projekta društvenog poduzetništva, kojega smo aplicirali u rujnu ove godine i kojim stvaramo preduvjete za zapošljavanje osoba s invaliditetom u vlastitom društvenom poduzeću za proizvodnju muffina i pružanje ugostiteljskih usluga“, pojasnila je Đurđa Penava, predsjednica Udruge „Srce“. Rekla je da je na otvorenom tržištu zapošljavanje osoba s invaliditetom poprilično teško.

„Iskusili smo to kroz naš svakodnevni rad. Stoga su organizacije civilnog društva najprikladnije za zapošljavanje ovakvih osoba. Prođe li naš projekt, bit će to veliki iskorak i ključni čimbenik dugoročne održivosti naših ciljeva. Prepoznali smo potencijale i mogućnosti naših štićenika te im kroz ovaj projekt želimo pružiti podršku da danas-sutra budu dovoljno samosvjesni o vlastitom odlučivanju, a njihove obitelji smirenije za njihovu budućnost“, dodala je Penava.

Tijekom interaktivne radionice, u kojoj su sudjelovali župan Stjepan Kožić, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec i njegov zamjenik Mario Dukarić te dopredsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja grada Zagreba i Zagrebačke županije Ružica Budimir, štićenici Udruge „Srce“ prikazali su kako bi trebalo izgledati usluživanje gostiju u budućem „Muffin caffeu“.

„Udruga „Srce“ svojim primjerom niz godina pokazuje kako skrbiti za druge, kako pomagati osobama s invaliditetom. Ova je udruga promijenila društveni život u Svetom Ivanu Zelini. Njezin novi projekt je hvalevrijedna akcija te očekujemo da će on proći na natječaju. Županija će ga, proračunom za iduću godinu, podržati sa 100.000 kuna“, rekao je župan Stjepan Kožić.

Voditelj programa, koji se volonterski uključio u održavanje tribine, bio je Filip Brkić sportski novinar i voditelj RTL-a.