Vrbovec je krajem kolovoza, već 37. ljeta, domaćin jedne od najposjećenijih turističko-kulinarskih manifestacija. Manifestacije koja nas, reći će župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, vraća u djetinjstvo, u vrijeme kada se pripremala, i na stolovima bila, domaća, zdrava hrana. Manifestacije koja čuva našu tradiciju i običaje.

Otvorivši ovogodišnje, 37. turističko-kulinarsko događanje „Kaj su jeli naši stari“, održano protekloga vikenda u središtu Vrbovca, župan je poručio da ga raduje što udruge žena vrbovečkoga kraja od zaborava čuvaju jela na kojima su othranjene generacije Vrbovčana.

„Raduje i što domaći, ekološki poljoprivredni proizvodi dobivaju na vrijednosti. Prepoznali su to i naši poljoprivrednici, pa se okreću takvoj proizvodnji. Raduje i što smo Županija s najviše obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj, a druga smo po broju nositelja OPG-a koji su mlađi od 40 godina, dakle spadaju u kategoriju mladih poljoprivrednika“, rekao je župan, podsjetivši i na značajna ulaganja Županije u razvoj ruralnih područja.

„Cijelu godinu imamo otvorene natječaje i ‘nudimo’ niz potpora značajnih za razvoj i opstanak poljoprivrednih gospodarstava“, rekao je.

Za otvorenja manifestacije, kojoj je uz župana prisustvovao i predsjednik Županijske skupštine Mihael Zmajlović, prisutnima su se obratili gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. Kralj je rekao da tradicionalna hrana danas ponovno postaje ‘in’ i da su ljudi koji su osmislili ovu manifestaciju bili „ispred svog vremena“.