Na zagrebačkome Prisavlju, u balonu pored Boćarskoga doma, proteklog vikenda održana je priredba „Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i grada Zagreba“. Odlično posjećena manifestacija organizirana je u zajedništvu Zagrebačke županije i Grada Zagreba, a okupila je devedesetak izlagača domaćih, autohtonih i tradicijskih proizvoda.

Sajam se, već 14 godina, organizira u prigodi Svjetskog dana hrane koji se obilježava 16. listopada i Svjetskog dana seoske žene koji se slavi 15. listopada. Ovogodišnjeg je otvorio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a ispred Županije otvorenju su, uz ostale, prisustvovali župan Stjepan Kožić i predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković. Nakon službenoga programa otvorenja, sajam je obišao i zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak.

U pozdravnome govoru, župan Stjepan Kožić je rekao da je sajam jedan od načina pomoći proizvođačima hrane da prezentiraju, a onda i prodaju dio svojih proizvoda. Zahvalio je prisutnima što čuvaju tradiciju, običaje i kulturu, te posebno ruralni prostor bez kojega, naglasio je, nema ni razvoja velikih gradova.

„Naše poljoprivredne proizvođače potičemo i kroz proračun i na druge načine. Pomagat ćemo im i dalje da se održe i razvijaju na svojim OPG-ima, da očuvaju ‘ono zeleno’ oko grada Zagreba“, rekao je župan.

U sklopu sajma su predstavljena i dva projekta: Izrada i zaštita tradicijskog kolača vrbovečka pera, projekt Udruge proizvođača tradicijskog proizvoda „Pera“ iz Vrbovca, i Od lana haljina tkana, projekt KUD-a Čiče.

Završetkom projekta Izrada i zaštita tradicijskog kolača vrbovečka pera ovaj će kolač dobiti oznaku zajamčenoga tradicijskog specijaliteta.

Projektom Od lana haljina tkana želi se očuvati tradicija sijanja lana, njegove prerade koja uključuje čupanja, riflanja, namakanja u potoku, udaranja stupom, tučenja na trlici i češljanja na grebenu. Projektom se pokušava sačuvati i tradicija predenja i tkanja na tkalačkome stanu te potaknuti ponovnu uporabu dobivenoga platna u svakodnevnom životu.