Povodom Svjetskoga dana hrane (16. listopada) i Svjetskoga dana seoske žene (15. listopada), Zagrebačka županija i Grad Zagreb i ove su godine organizirali sajamsku priredbu “Dani hrane i tradicijskih proizvoda”.

U prostoru pored Boćarskoga doma na zagrebačkom Prisavlju, stotinjak izlagača ponudilo je domaće proizvode – voće i voćne prerađevine, povrće i prerađevine od povrća, suhomesnate proizvode, sireve, vina, rakije, likere, med, kolače, ljekovito bilje…

Sajam je otvorio župan Stjepan Kožić, rekavši da se njime pomaže poljoprivrednim proizvođačima da najvećem hrvatskom tržištu prezentiraju svoje proizvode. „Prostori u okolici grada Zagreba bogati su prirodnim resursima. Da bi stanovništvo u njima ostalo živjeti i razvijati poljoprivrednu proizvodnju raznim potporama pomažemo obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Županija je prijatelj koji je uvijek spreman pomoći vam“ – rekao je župan.

Bogata kulturna baština i njegovanje tradicijskih proizvoda važna su karika očuvanja hrvatskoga sela i ruralnoga prostora. Zagrebačka županija u suradnji s poljoprivrednim gospodarstvima, prva je u nas počela s poticanjem proizvodnje kvalitetnih domaćih tradicijskih proizvoda s naglaskom na kvalitetu sirovine i prerade. Ovakva proizvodnja, kojom su iznjedrene županijske robne marke, dobar je način povećanja dohotka poljoprivrednih gospodarstava, a potrošačima garancija kakvoće kupljena proizvoda.