U suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Zagrebačke županije (RRA), Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU organiziralo je u Samoboru stručno predavanje „Ususret EU fondovima”.

O programima kohezijske politike Europske unije za 2013. godinu te za razdoblje od 2014. do 2020., kao i mogućnostima financiranja iz europskih fondova u tome razdoblju, govorili su Iva Šeler i Krešimir Ivančić iz Ministarstva regionalnog razvoja te Richard Harding, britanski konzultant za kohezijsku politiku.

Uvodni govor održao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić rekavši, među ostalim, da je županija postavila vrlo ambiciozan cilj, koji je odlučna i ostvariti. „Očekujemo da Zagrebačka županija bude među tri vodeće županije u Hrvatskoj prema ukupno iskorištenim sredstvima fondova Europske unije, prema broju prihvaćenih i sufinanciranih projekata, kao i iznosu iskorištenih sredstava EU fondova po stanovniku“, istaknuo je župan.

Naglasio je, također, da mogućnosti ‘povlačenja’ EU sredstava ovise o našoj pripremljenosti, znanju i sposobnosti. „Dosadašnje iskorištenje sredstava kroz instrumente pretpristupne pomoći zahtjeva od nas promjenu ponašanja i jačanje vlastitih sposobnosti. Naš cilj je vrlo pragmatičan – kako što bolje iskoristiti raspoloživa sredstva iz EU fondova za vlastiti razvoj“, dodao je župan, pojasnivši da je Zagrebačka županija uspostavila vlastiti sustav osnaživanja za što uspješnije korištenje sredstava EU fondova, ali i drugih izvora financiranja. „Svrha je sustava osmišljenim i planskim aktivnostima uspostaviti optimalnu organizaciju i osnažiti djelatnike županije i njezinih institucija za uspješnu pripremu i vođenje projekata“, zaključio je Kožić.