Dvadesetu godišnjicu osnutka, ujedno i svoj dan, proslavila je općina Luka.

Načelnik Darko Kralj rekao je da općina svoju budućnost temelji na razvoju gospodarske zone, u kojoj zasad posluje samo tvrtka Lagermax AED Croatia. „Da bi gospodarsku zonu što bolje povezali, krenuli smo s izmjenama i dopunama Prostornog plana općine. Projekt smo prijavili na Mjere ruralnog razvoja, gdje je on rangiran s maksimalnom brojem bodova, te su nam odobrena sredstva u visini od 172.500 kuna. Da bi našu zonu što bolje povezali sa Zagorskom magistralom odlučili smo sagraditi most preko rijeke Krapine. U projektiranje smo uložili 350.000 kuna, od čega smo od Zagrebačke županije, kroz raspisani natječaj odjela za fondove Europske unije, dobili 200.000 kuna, budući da gradnju mosta i prilazne ceste planiramo kandidirati na EU fondove“, pojasnio je Kralj. Osvrnuo se i na, kako je rekao, razne ideje o reorganizaciji te ukidanju pojedinih općina, bez stvarnih analiza pokazatelja ekonomske isplativosti novoga teritorijalnog ustroja.

„Postavlja se važno pitanje. Tko će se zapravo brinuti o potrebama ljudi u ruralnim područjima, ako ne njihove općine?“, rekao je Kralj.

O ovoj temi je govorio i župan Stjepan Kožić. „Žalosti me kada se o načelnicima općina govori kao o uhljebima. Posebno mi je krivo kada to govori netko tko nikada nije vidio što ti ljudi, unutar lokalne samouprave, rade. To je žalosno! Mislim da o tome jasno treba progovoriti i kroz Sabor. Nadam se da će biti pameti, da će se napraviti analize i prepoznati trud onih koji rade i razvijaju mala područja i ruralne sredine, da će se oni za to nagraditi, a ne nazivati uhljebima“, rekao je župan. Apelirao je na prisutne općinske načelnike, a bilo ih je podosta, da zajedno sa Županijom rade na projektima za koje će moći dobiti sredstva iz EU fondova.

Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, ujedno predsjednik Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, koji je rekao da je Hrvatska, nažalost, vrlo nejednoliko razvijena. „Mjere svake Vlade koje ne vide dalje od nosa ne donose dobro građanima. Ne možemo regionalno razvijati našu zemlju ukoliko ćemo je centralizirati, kako po ustrojstvu i organizaciji, tako i po financijskim sredstvima. Danas je aktualno reći da su gradonačelnici „šerifi“’, a načelnici „uhljebi“’. To govore oni, neovisno jesu li lijevi ili desni, koji u ugodnim foteljama i profesorskim kabinetima lijepo žive na državnim jaslama, a nikada nisu niti stvarali novac, niti vodili gradove i općine da bi znali što je život s ljudima. Takvi nam sada kroje pamet!“, rekao je Turk, dodavši da nacionalne politike koje ne uvažavaju ljude na terenu ne čini dobro za svoju zemlju. Također je rekao da je europski prosjek broja stanovnika po jedinici lokalne samouprave 5500, a da on u Hrvatskoj sada iznosi 7800 stanovnika.