Općina Luka, svečanom sjednicom Općinskoga vijeća, proslavila je svoj dan. O učinjenom od protekloga rođendana do danas, s posebnim naglaskom na sagrađenu sportsku dvoranu, te budućim planovima, govorio je načelnik Općine Darko Kralj.

 

„Imamo gotovu projektnu dokumentaciju za projekte vrijedne preko 30 milijuna kuna. Time otpada tvrdnja državne vlasti da novaca u fondovima Europske unije ima, a projekata nema“, ustvrdio je načelnik Kralj. Na projekt dogradnje i rekonstrukcije školske zgrade, stare preko stotinu godina, otpada 18 milijuna kuna, na prilaznu cestu i gradnju mosta preko rijeke Krapine, koji će gospodarsku zonu povezati sa starom zagorskom magistralom, odlazi oko 10 milijuna kuna, a na dogradnju vatrogasnog doma oko 3 milijuna kuna. „Svjesni smo da je ovo velika lista želja i planova, ali bez njih nema razvoja.“, rekao je Kralj te se požalio na loše punjenje proračuna u prvom tromjesječju 2015. godine, u odnosu na isto razdoblje lanjske godine. „Od najavljenih kompenzacijskih mjera države, a nakon porezne reforme koja nam je smanjila sredstva, zasad ne vidimo ništa“, dodao je gospodin Kralj. Također, govorio je i o investiciji Lagermaxa AED Croatie, čija se realizacija, u općinskoj gospodarskoj zoni, bliži kraju, a vrijedna je 90 milijuna kuna.„Kada sagradimo most preko Krapine nadamo se da će saživjeti i preostalih 45 hektara gospodarske zone“, nadodao je.

 

Željko Turk, gradonačelnik susjednoga grada Zaprešića, ujedno predsjednik Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, naglasio je da se svakodnevno čuju razne priče o općinama, a istovremeno se ne govori o potrebi „spuštanja novca” s državne razine. „Slijedom poreznog rasterećenja zaposlenih, što podržavamo, najveći broj općina i gradova u Hrvatskoj ima u prva tri mjeseca ove godine manjak u proračunu i do 40 posto“, rekao je gradonačelnik Turk. Manje prihode bilježi i Zagrebačka županija, za oko 17,5 posto, no prihodi, rekao je župan Stjepan Kožić, nisu samo rezultat porezne reforme nego i manje decentraliziranog novca. „Nije korektno govoriti o tome da treba ukinuti općine, gradove i županije, a ne govoriti o onome što su one dosad napravili i na koji način. U Hrvatskoj se mora dogoditi decentralizacija sredstava!“, izjavio je župan Kožić te pozvao prisutne, među kojima su bili i brojni općinski načelnici, da se prijave na raspisane natječaje Županije, posebno one za pripremu i izradu dokumentacije za projekte koji se planiraju realizirati sredstvima iz fondova Europske unije.

 

Nakon sjednice župan Kožić je, simbolično, položio temeljni kamen budućeg dograđenog vatrogasnog doma. „Nositelji smo protupožarne zaštite općine Luka. Postojeći prostor nije dostatan za ispunjenje zahtjeva koji se stavljaju pred nas, pa smo pokrenuli rekonstrukciju postojećeg prostora i proširenje vatrogasnog doma gradnjom dviju garaža, servisne radionice i garderobe. Projekt smo podijelili u nekoliko faza, a planiramo ga realizirati kroz narednih pet godina. Za ovu smo godinu osigurali 320.000,00 kuna“, ispričao je Ivan Vrhovec, predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Luka.