U prostorijama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta potpisani su ugovori s osnivačima osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova u Republici Hrvatskoj o uvođenju u nastavu 1988 pomoćnika/stručnih komunikacijskih posrednika za 2379 učenika s teškoćama u razvoju. Novac za ovu namjenu, više od 72 milijuna kuna, osiguran je iz Europskog socijalnog fonda. U ime Zagrebačke županije ugovor je potpisao župan Stjepan Kožić.

Kroz Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020.“, Zagrebačka županija je za projekt „Prsten potpore“ dobila sredstva za 70 asistenata/stručnih komunikacijskih posrednika koji će u 28 škola biti pomoćnici za 80 đaka. Županija je dobila maksimalni mogući iznos sredstava – 2,5 milijuna kuna. Preostali potreban iznos, 282.000 kuna, osigurat će iz vlastitog proračuna.

Uz župana Kožića, ugovore su potpisali i predstavnici dvaju velikih gradova s prostora županije – Velike Gorice, gradonačelnik Dražen Barišić i Samobora, zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković. Velika Gorica je za projekt „Svako dijete ima pravo na obrazovanje“ dobila sredstva za 57 pomoćnika za 63 učenika, ukupno 2,2 milijuna kuna, dok su Samoboru za projekt „Vjetar u leđa“ odobrena sredstva za 20 pomoćnika za 22 učenika, ukupno 1,05 milijuna kuna.

Ugovore su potpisnicima uručili ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar i ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić, a pozdravio ih je i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.