Sajam gospodarstva u Zaprešiću doživio je svoju punoljetnost. Osamnaesti u nizu, koji ove godine okuplja oko 250 izlagača, otvorila je danas pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Ana Mandac.

„Ono što smo radili u proteklome razdoblju išlo je u smjeru pomoći hrvatskome poduzetniku. Od 1. listopada mikro i mali poduzetnici mogu za svoju investiciju zatražiti u Hrvatskoj agenciji za malo gospodarstvo kredit s kamatnom stopom od 0,5 do 1,5 posto. Također, hrvatskom smo obrtniku olakšali mogućnost korištenja EU fondova, smanjenjem limita i pojednostavljenom procedurom“, rekla je A. Mandac.

„Da je obrtništvo još živo govori veliki interes izlagača za ovaj sajam“, ovim se riječima okupljenima obratila Jasenka Jančić, predsjednica Udruženja obrtnika Zaprešića. Kazala je da su prisutni izlagači „svjetlo na kraju tunela onima koji su polako počeli odustajati“.

Za svečanosti otvorenja sajma govorili su i Mirza Šabić, predsjednik OK Zagreb, i Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore. Ranogajec je izrazio nadu da će nova Vlada RH stvoriti zakonodavni okvir koji će omogućiti obrtnicima da rade ono što najbolje znaju, a ne da vode sudske sporove.

„Treba nam dobar zakonski okvir kako više ne bismo trebali razmišljati hoće li naše obitelji stradati, ako ne možemo naplatiti proizvod kojega smo uredno isporučili“, rekao je Ranogajec.

Gradonačelnik Željko Turk poručio je da ovaj sajam, koji se uzastopno organizira 18 godina, pokazuje koliko Grad Zaprešić vodi brigu o gospodarstvenicima, kojima stvara preduvjete za razvoj, a što znači i bolji život svih njegovih stanovnika.

Otvorenju sajma prisustvovao je i župan Stjepan Kožić. Naglasio je da je Županija uvijek bila uz poduzetnike i obrtnike, pripomagala im na niz načina – subvencijama, potporama, edukacjama…

„I ovom prigodom vas pozivam da koristite naš Odjel za EU fondove i Regionalnu razvojnu agenciju, kako biste pripremili programe i projekte i povukli što više sredstava iz fondova EU“, rekao je župan, dodavši da nova Vlada, kroz zakonodavni okvir, treba još agilnije pomoći poduzetnicima da se mogu normalno razvijati.

U sklopu Sajma gospodarstva, koji traje do nedjelje 16. listopada, održava se i manifestacija „Poslovni uzlet grada Zaprešića“.