Proizvodni pogon, kojim je dosadašnji kapacitet povećan tri puta, otvorila je samoborska tvrtka IGO-MAT, proizvođač suhomesnatih proizvoda.

 

U investiciju, koja je obuhvaćala proširenje dosadašnjega proizvodnog i skladišnog prostora, te nabavu novih strojeva, uloženo je gotovo 20 milijuna kuna – najveći dio, oko 13 milijuna kuna, osiguran je kreditom poslovne banke. Projekt je, konzultantskim uslugama Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije (RRA), prijavljen i na IPARD program – mjeru 103, prihvaćen, te se uskoro očekuje povrat 6,5 milijuna kuna uloženih sredstava.

 

Simbolično, novi su pogon zajedno otvorili suvlasnici IGO-MATA Zdravko Runtas i Hrvoje Šikić, pomoćnica ministra poljoprivrede Mirjana Mataušić Pišl, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i gradonačelnik Samobora Krešo Beljak.

 

„U situaciji kada gospodarstvo u Republici Hrvatskoj ne funkcionira najbolje, ovaj je pogon dokaz da se na području Zagrebačke županije događaju investicije koje otvaraju nova radna mjesta. Drago mi je što je dio sredstava za ovu investiciju osiguran iz fondova Europske unije i što je u pripremi dokumentacije sudjelovala naša Regionalna razvojna agencija“, rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, dodavši da su pred Županijom tri velika projekta koja su uvrštena u Operativni program Vlade RH te se planiraju financirati europskim novcem – Regionalni vodoopskrbni sustav „Zagreb-istok“, Županijski centar za gospodarenje otpadom i projekt integriranog prijevoza putnika.

 

Za svečanosti otvorenja pogona naglašeno je da je investicijska situacija predviđala zapošljavanje do deset novih radnika te povećanje prihoda između 20 i 30 posto, a da su, još tijekom same investicije, zaposlena 23 radnika, dok je prihod, kroz godinu i pol dana, povećan za sto posto.

 

„U košmaru koji nas okružuje mnogo je kolega propalo, no mi smo poslovali, radili, preživjeli… Sada nas čekaju dodatna ulaganja u marketing i promociju proizvoda. Ne ‘natječemo’ se s velikom produkcijom, već proizvodima dodatne vrijednosti, s naše tri palete – samoborskom, crnom i riđom, koje obuhvaćaju niz proizvoda, a na vrhu svake palete je salama“, rekao je Zdravko Runtas, direktor IGO-MAT-a, tvrtke koja je svoje poslovanje započela prije 19 godina u zagrebačkim Dugavama, s jednom mesnicom i dvojicom zaposlenih. Danas u osam mesnica i proizvodno-skladišnom pogonu u Otruševcu zapošljava 45 radnika.

Runtas je, uz ostalo, posebno zahvalio Regionalnoj razvojnoj agenciji Zagrebačke županije, koja je za prijavu projekta na IPARD program izradila elaborat i na čak 1500 stranica pripremila potrebnu dokumentaciju. „Težila je 23,20 kilograma. Nije ovo laskanje, zaposlenici Agencije bili su na usluzi 24 sata. Telefoni, mejlovi, faksovi… stalno su radili“, rekao je Runtas, zahvalivši na pomoći i Gradu Samoboru, koji je građevinsku dozvolu, istaknuo je, izdao u roku od svega tri tjedna. „Svi su nam cijelo vrijeme bili na usluzi. Samo se tako može naprijed!“, dodao je Runtas.

 

Gradonačelnik Samobora Krešo Beljak rekao je da je iznimno ponosan što u Samoboru postoje vizionari, ljudi koji su spremni krenuti u rizik, a počeli su „od nule“. „Vjerujem da će ovo biti ne samo pojedinačni slučaj, već primjer i za druge poduzetnike“, rekao je gradonačelnik dok je pomoćnica ministra poljoprivrede Mirjana Mataušić Pišl naglasila da se raduje što IGO-MAT svoje proizvode radi isključivo od domaće sirovine. „Sigurna sam da će se naći mogućnost da proizvode plasirate i na vanjsko tržište“, rekla je.  

 

Nakon novoga pogona pred IGO-MAT-om je, najavio je njegov direktor, gradnja Muzeja Samoborske salame, koji će tvrtki, uz ostalo, služiti za prezentaciju palate od pedesetak proizvoda.