U prostoru Turističke zajednice Zagrebačke županije svečano je otvorena tradicionalna božićna izložba Tiffany udruge „Nautilus“ i Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica.

Izložbu je otvorio župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić koji je istaknuo važnost čuvanja naše tradicije i običaja. „Tradicionalno se okupljamo sredinom prosinca kako bismo prikazali božićne običaje s područja Zagrebačke županije te važnost njihovog očuvanja za buduće generacije. Ovakvim kulturnim i turističkim manifestacijama pridonosimo i adventskim događanjima na području grada Zagreba te obogaćujemo turističku ponudu za blagdansko vrijeme“, rekao je župan Kožić. Župan je istaknuo važnost turizma za razvoj Zagrebačke županije. „Zahvaljujem svim turističkim zajednicama i turističkim djelatnicima na trudu tokom cijele godine. Želim vam svima sretne božićne i novogodišnje blagdane“, rekao je župan Kožić.

Direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić napomenula je kako su u postavljanju izložbe sudjelovale sve turističke zajednice s područja Zagrebačke županije. „Glavna tema izložbe su Božić i božićni običaji. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u izradi božićne izložbe te moram naglasiti kako je Zagrebačka županija izabrana kao destinacija godine od strane Udruge hrvatskih putničkih agencija te je priljev gostiju 10 posto veći nego prošle godine što potvrđuje kako radimo odličan posao na promociji turizma u našoj Županiji“, rekla je direktorica Rašperić.

Predsjednik Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica, Josip Barlek dao je povijesnu retrospektivu tradicije izrade božićnih ukrasa i jaslica koja datira još iz 13. stoljeća. „S ponosom možemo utvrditi da su Hrvati prvi od svih naroda u Europi po božićnoj tradiciji i običajima. Došašće je ozračje radosti i svjetla i zato izrađujemo sjajne ukrase. Prošle godine naše božićne jaslice Franje Medvedovskog osvojile su prvu nagradu na prestižnoj izložbi u Rimu i to je pokazatelj naše tradicije i bogatstva“, rekao je Josip Barlek.

Predstavnik Tiffany udruge „Nautilus“ pojasnio je proces nastanka svjetiljki u tiffany tehnici te koliko treba truda uložiti da bi se prezentirao finalni proizvod.

Izložba traje do kraja prosinca i besplatna je za sve posjetitelje.