Otvorena je, već tradicionalno s početkom proljeća, prva boca marke vina Kraljevina Zelina, berba 2014.

Ovo voćno i svježe, lepršavo vino, autohtono prigorsko, pod brendom robne marke Zagrebačke županije na tržište dolazi od 1999. godine. Ove godine, pod novom etiketom, u zagrebačke ugostiteljske objekte, pa i šire, plasiraju ga obitelji Željka Kosa (Vina Kos), Marija Jurišića (Vina Kos-Jurišić), Branimira Žigrovića (OPG), Stjepana Puheleka Pureka (OPG) te Stjepana Jareca i Kristijana Kurea (OG Jarec-Kure).

„Nakon lanjske meteorološki katastrofalne godine, s puno zaštite u vinogradu, kasnije i truda u podrumu, uspjeli smo ‘izvući’ vrlo dobra vina, s prosječnim, za kraljevinu uobičajenim alkoholima od 10,5 do 11 posto. Vino se odlikuje voćnošću i svježinom, možda malo jačim kiselinama, ali to je odlika ove sorte“, komentirao je Željko Kos, predsjednik Udruge proizvođača marke vina Kraljevina Zelina, a Mario Jurišić dodao da je grožđe bilo zdravo, da je iz njega „izvučen“ maksimum i da su dobivena „stvarno odlična vina”.

Otvaranje prve boce kraljevine lanjske berbe bila je prigoda i za promociju nove etikete ovoga vina, čije su autorice dizajnerice Matea Bronić i Kristina Volf. „Inspiraciju za etiketu našli smo u prigorskome kraju, u vilama i vilenjacima. Ona je spoj zbilje i ilustracije, što se stapaju u trenutku kušanja vina“, rekla je Ivana Puhelek.

Svaka vinska kuća ima svoju etiketu, s likom vile, odnosno vilenjaka, različite boje, što, naglašava Željko Kos, doprinosi raznolikosti, šarenilu i lepršavosti vina. „Dizajnom želimo privući i mlađu populaciju. Želimo da se već na prvi pogled, kroz etiketu, zna da se radi o laganom, ljetnom vinu“, dodao je Kos.

Otvaranju prve boce kraljevine, berbe 2014., prisustvovao je, uz ostale, i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, rekavši da će Županija i dalje podupirati vinare. „Ponosni smo što je Kraljevina Zelina jedna od prvih robnih marki Zagrebačke županije. Mislim da smo stvaranjem robnih marki pripomogli proizvođačima da se održe, ali rekao bih i razvijaju proizvodnju. Dobro je što se u proizvodnju uključuju mladi, obrazovani ljudi, što su je podigli na zavidnu razinu i postigli iznimnu kvalitetu“, rekao je župan, podsjetivši pritom i na projekt klonske selekcije kraljevine, čiji je krajnji cilj izdvojiti najbolje klonove kultivara Kraljevina. Zajedno ga podupiru Županija i Grad Sveti Ivan Zelina.

Također, pozvao je vinare, ali i druge poljoprivredne proizvođače, da se jave na nedavno raspisane natječaje kojima Županija osigurava bespovratna sredstva za poticanje, unapređenje i razvoj poljoprivredne proizvodnje. Ukupna im je vrijednost 13,5 milijuna kuna.

Okupljenima se obratio i gradonačelnik Svetoga Ivana Zeline Hrvoje Košćec, rekavši da veseli što se vinska tradicija prigorskoga kraja održava sortom koja je, svojevremeno, bila priznata i na bečkome dvoru.