Simbolično, otvorena je prva boca brendiranoga vina Kraljevina Zelina, berba 2015. Pod etiketom robne marke Zagrebačke županije ovo ljetno vino plasira se na tržište, prije svega u zagrebačke restorane i wine barove, a nešto i na Jadran. Certifikat za proizvodnju Kraljevine Zeline ima šest zelinskih vinara: obitelji Željka Kosa, Branimira Žigrovića, Roberta Smrdnića, obitelj Jarec-Kure, Kos-Jurišić i Puhelek-Purek.

„Lanjska je godina bila izuzetna! Vina imaju nešto veći postotak alkohola, ali ne prelaze 11,5 posto alkohola. Kiselina im daje svježinu“, komentirao je Željko Kos, predsjednik Udruge Kraljevina Zelina, koja okuplja 14 vinara.

Pod etiketom brendiranoga vina ove je godine napunjeno oko 15.000 boca kraljevine, no kada bi se buteljirale sve količine ovoga vina, kojega su lani proizveli članovi udruge, bili bi, kaže Kos, i preko 100.000 boca. „Da bi se dobilo odobrenje za stavljanje kraljevine pod etiketu robne marke treba zadovoljiti određene kriterije i naše interne degustacije“, podsjetio je Kos.

Ivana Puhelek, u ime proizvođača vina, rekla je da je kraljevina „kraljica Prigorja“. „Nekada je to bila vodeća sorta zelinskih vinograda i omiljeno piće starih Zagrepčana. Zahvaljujući svijesti vinara i stručnjaka Agronomskog fakulteta kraljevina ponovno „kraljuje našim krajem“. Naravno, zahvaljujemo na podršci i Zagrebačkoj županiji i Gradu Svetom Ivanu Zelini“, rekla je Puhelek, dodavši da su glavni aduti ovoga vina njegova svježina i pitkost. „To su karakteristike koje se zadnjih godina na tržištu sve više traže. Uz to, kraljevina je idealna i za pjenušava vina, pa se zelinski vinari okreću i u tom smjeru“, dodala je. Općenito, za sve izraženiju kvalitetu prigorskih vina, rekla je, zaslužne su mlađe, školovane generacije vinara, ali i nove tehnologije proizvodnje.

„Sve nam to omogućuje da na tržištu možemo konkurirati kraljevinom, jednom od rijetkih autohtonih sorti koja se očuvala na našem području i prebrodila dolazak svjetski poznatih sorti“, rekla je Puhelek.

Simboličnom otvaranju prve boce kraljevine iz berbe 2015. godine, u zagrebačkom „Cheese baru“, prisustvovali su, uz ostale, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hvoje Košćec i župan Stjepan Kožić. Košćec je ustvrdio da se kraljevina „polako, ali sigurno probija na tržištu“, dok je župan istaknuo da je dobro što se proizvodnjom vina bave mladi, obrazovani ljudi. „Oni će vinu, svojim znanjem, dati dodatnu kvalitetu, koja je bitna da bi se proizvod održao na tržištu“, rekao je župan, dodavši da se županijskim robnim markama „čuva proizvodnja koja je nekada bila“, uz korištenje modernih tehnologija.“Mislim da u tome uspijevamo, zasad smo iznjedrili 13 robnih marki“, rekao je župan.